Till senaste kommentaren

Hur får jag bort ohyra på monstera?

Hej, jag har sen sommaren haft problem med små små ljusa larver som lämnar efter sig bruna fläckar på min monstera. Har andra växter i närheten som hittills, under ett halvår varit oskadda från dessa skadeinsekter. Jag har sprayat växten med neemolja som jag fick rekommenderat av butikspersonal på Blomsterlandet. Det funkar delvis för stunden men skadedjuren (möjligtvis trips) återkommer flera gånger. Vad ska jag göra? Utöver det har mina monsteror börjar växa konstigt, finns det några åtgärder för att förhindra fortsatt mönster?
Alina

Kommentarer

 • Hej Alina!

  Jag håller med om att det ser ut att kunna vara trips som är på din monstera.
  I dag finns inga medel som är godkända att använda som är långtidsverkande. Friskvård av plantor blir allt viktigare i takt med att fler och fler kemikalier förbjuds.

  Många gånger avtar angreppen när ljuset vänder tillbaka efter vintern. Förutom att behandla när tripsen uppträder så skulle jag tipsa om att duscha plantan ofta samt att ställa ut fler skålar med vatten intill alla gröna växter, vilket ger en liten men mer konstant påverkan på luftfuktigheten, sedan mår de ju bra av att duschas med blomspruta också.

  Ett alternativ till den olja du nämner är att själv blanda 9 delar hett vatten med 1 del grönsåpa som du låter svalna till rumstemperatur och precis före behandling blanda i en matsked med rödsprit.

  Det finns också företag som säljer biologisk bekämpning mot trips där man beställer på nätet och får hemskickat exempelvis oriusbaggar som helt giftfritt bekämpar trips. Dessa går inte att lagerhålla och vi kan därför inte sälja dem i våra butiker.

  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.