Skogsklematis och murgröna

Hej, vi har en pergola med rut trätak och vi vill täcka den med skogs klematis. Det finns 3-4 stolpar för dem att klättra längs. Längd och bredd på det rutade trä taket som klematisen ska ”vila på” kommer vara ca 3 x 2,5 m och vi hoppas att klematisen ska täcka hela i framtiden när den vuxit på sig. Det finns pallkragar byggda i anslutning ca 70-90 cm djup.

- hur många och hur stora skogsklemaris

-är det ok att plantera i 3e veckan i maj

-hur många gånger i veckan ska den vattnas i början?

-har förstått att den gärna samodlas med en peren, vilken/vilka skulle ni rekommendera som skulle matcha snyggt?

-vilken jord passar bäst?

-hur djupt ska man plantera dem?

- hur binder man den på bästa sätt så att den ska klättra bra?

-hur många år tror ni det skulle ta innan klematisen har rökt taket?

 • på andra sidan tänkte vi ha någon klätterros, vilken är skulle vara fin tillsammans med klematisen och är  lättskött? Ett annat projekt är ett stål staket som vi vill täcka med murgröna. Staketet är 6 meter långt och 1,5 meter högt.

-Hör mycket murgröna behöver vi

-hur tätt ska man plantera dem?

-på vissa ställen är det lite ytligt med jord pga av ett berg under, kan man bygga upp med jord på dessa ställen?

Hur djupt ska man plantera murgröna?

stort tack på förhand!!! 


Clara

Kommentarer

 • Hej Clara!

  Skogsklematis har stor växtkraft, så för att täcka in hela pergolans tak borde det räcka med två stycken plantor. De behöver inte vara stora från början, eftersom de så snabbt sätter fart efter planteringen. Klematis vill ha en mull- och näringsrik jord, så jag rekommenderar att plantera i rosjord. Mer om hur du planterar klematis kan du läsa om här: Plantera klematis - gör så här. Det går bra att plantera klematis hela växtsäsongen, även i maj, bara man är noga med vattningen om det blir varmt och torrt. Det är svårt att säga exakt hur mycket och ofta du bör vattna i början, eftersom det beror på vädret. Grundregeln är att vattna ordentligt vid planteringen och sedan vattna igenom ordentligt vid torka. Det är viktigt att växten inte torkar ut kraftigt under den första växtsäsongen då den inte hunnit utveckla sitt rotsystem än. Klematis tar sig lätt upp för stolpar bara de inte är för hala. Eventuellt kan du klä in dem med hönsnät eller ett kraftigare juterep för att underlätta att de får fäste. Det beror naturligtvis på hur växten trivs hur fort den klarar av att klä in hela ert tak, men det borde inte dröja mer än ett par år. Som skugga vid rötterna på klematisen skulle kantnepeta passa fint. Den är yvig och har lång blomningstid med små ljuslila blommor. Även stäppsalvia är buskig och blommar länge.

  Klätterrosor som skulle kunna kombineras med skogsklematis och som har lång blomningstid är te x 'Climbing Canebo', 'New Dawn' eller 'Flammentanz'.

  Murgröna planteras i samma nivå som de står i den kruka de kommer i när ni köper dem. Inte djupare och inte grundare. De planteras med ett avstånd på 200 cm, så för att täcka in en vägg på 6 meter borde det räcka med 2-3 plantor. Du kan förhöja de partier med dåligt jorddjup genom att bygga upp med jord och stöd av sten så att jorden inte sköljs bort med regnet och vid vattning. Vanlig planteringsjord passar bra till murgröna.

  Stort lycka till med alla era trädgårdsprojekt!


  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Stort tack, för jätte bra råd!!!
  Finns det en lättskött gul klätterros som har lång blomningstid och passar fint oxå
  och finns det andra färger än lila på passande rot täckande perenner??
  En sista fråga vi tänkte ha murgröna på några husknutar och där det nu finns en gammal ormbunke, hur tar man bort ormbunken på bästa sätt och förbereder så att nya murgrönan ska må bra? 
  Stort tack igen
  clara
 • Hej igen!

  Klätterrosen 'Golden showers' är gul och har lång blomningstid, så den kanske kunde passa. Vad gäller perenner så finns det ju hundratals sorter i alla tänkbara färger. Det är egentligen inga särskilda sorter som passar att plantera under klematis, utan välj fritt bland de som passar för er växtplats. Vad gäller ormbunkarna så är de "bara" att gräva bort med en spade och sedan fylla på med ny planteringsjord. Viktigt att vattna murgrönan ordentligen under de första åren efter planteringen.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Stort tack!!
  clara
 • Hej igen tänkte bara dubbel kolla så jag inte hör något katodtrofal fel. Kan man odla en rabatt ros eller buskros som denna tex som perennen som ska täcka skogsklemarisens rötter och fylla bredden i pallkragen https://www.blomsterlandet.se/produkter/vaxter/utomhus/rosor/rabattrosor/tehybridros-wonderful-38860/?gclid=EAIaIQobChMIrKaml5b1_gIV_QSiAx18YgBWEAkYAyABEgJQ0vD_BwE

  En annan fråga har du en vitklätterros som har lång blomningstid och tätt med blommor
  Stort tack igen
  clara
 • Hej igen,
  Rosen passar utmärkt att samplantera med klematisen. Klicka här på länken så kommer du till förslag på långtidsblommande vit klätterros.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.