Till senaste kommentaren

Hur blir vi av med småkryp i krukväxterna?

Vi har fått små snabba kryp i våra växter inomhus. Vi har för ett par månader sen bytt jorden och tvättar alla plantor noga. Men nu är krypen tillbaka igen. Har läst om att ”dränka” dom men det funkar inte. Finns det något annat vi kan testa? 

Tilda

Kommentarer

 • Hej Tilda, tack för inlägget!

  Vad tråkigt att ni fått ohyra på växterna!

  Det ser ut som att det är trips vilka finns en mängd olika arter och färger av som är vanligt förekommande. De är mellan 1-2,5 mm långa, smala och de känna ofta igen på att de rör sig snabbt. Larverna som hos vissa arter kläcks i översta jordlagret är ofta ljusa. Trips har två larvstadier och i det senare larvstadiet så är de nästan lika långa som den senare fullbildade insekten.

  Det är inte så lätt att dränka de här djuren men genom att klä krukan med en plastpåse för att hålla jorden på plats kan man doppa ner de ovanjordiska växtdelarna i en blandning av 1 del grönsåpa, 9 delar ljummet vatten och 1-2 msk T-röd. Det är ungefär den dos av en gammal husmorsmetod att bekämpa bladlöss. Trips gömmer sig lätt i bladveck, blomknoppar och att doppa växten så mycket som möjligt så kommer lösningen åt där man själv inte gör det med en sprayflaska. I samband med behandlingen är det bra att försöka byta ut så mycket som möjligt av det översta jordlagret.

  Ett allt vanligare alternativ är annars nuförtiden att beställa tripsrovkvalster eller oriusbaggar från någon av de firmor som specialiserar sig på biologisk bekämpning, som exempelvis nyttodjur.se De har själva bäst koll på vilken variant som funkar bäst till olika arter.

  Med vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.