Till senaste kommentaren

Rosor med svartfläcksjuka, ersätta med vad?

Planterade 3 st busk/klängrosor Grand Award luftigt vid ett armeringsjärn våren 2021. Redan första sommaren uppkom svartfläckssjuka som i år har tilltagit. Jag kommer ta bort dessa 3 rosor och ersätta med andra blommande klängväxter. Vad kan ni rekommendera för klängväxt som säkert inte svampen går på och inte är rådjuren största favorit. Vill inte ha kaprifol som blivit invasiv i vår trädgård. Klätterhortensia har vi redan flera.
Karin

Kommentarer

 • Hej Karin och tack för din fråga!

  Det är tråkigt när rosorna åker på svartfläckssjuka.

  Det är få växter där det går att garantera att det inte kommer på svartfläckssjuka. Klematis kan få det, men är inte lika mottaglig och det finns ju väldigt många fina arter och sorter att välja bland.

  Något som är säkrare kan annars vara klättervildvin som ju får ett fantastiskt bladverk från högsommaren och framåt, men där får man klara sig utan blomning i så fall.

  Har du annars testat Binab, som är ett biologiskt bekämpningsmedel baserat på Trichodermasporer?
  Dessa är aggressiva mot skadesvamp men helt harmlösa för plantorna (och djur/människor/natur).
  Jag hade en New Dawn klätterros som hade problem med just svartfläckssjuka och där fick jag faktiskt bort problemet även om det tog ett par säsonger.

  Det är inte heller säkert att angreppet av svartfläckssjukan kommer tillbaka eller kommer lika starkt kommande säsonger.
  Kolla gärna på Binab om du inte redan känner till det. Du hittar det genom att följa den här länken: Binab, nyttosvamp

  Önskar en fortsatt fin vecka.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.