Hur tar jag bort gamla buskar?

Hur tar jag bort ett bar gamla buskar i trädgården?
Blomsterlandet

Kommentarer

  • Gamla buskar kan ibland sitta mycket djupt rotade, och det kan vara näst intill omöjligt att få bort alla rötter utan att gräva väldigt djupt. Om du ändå vill gräva, pröva att vattna riktigt mycket runt plantorna så att jorden blir mjukare att gräva i.
    Frågan är dock om du verkligen behöver ta bort alla rötter eller om det bara är buskarna du vill bli kvitt? I sådana fall räcker det kanske med att klippa bort det du kommer åt. Om du ska plantera nya buskar kanske dessa kan placeras mellan de gamla buskarna. Så får stubbarna från de gamla buskarna stå kvar och förmultna med tiden. Se dock upp för vissa buskar som vill skjuta mycket rotskott efter att de kapats ned. Där är det bäst att se till att man får bort hela rotsystemet.
    Blomsterlandet
  • Hur ska jag göra för att ta bort tujahäcken? Metern bred. Är rötterna svåra att bli av med?

    Lars Widén
  • Hej! Tuja brukar ha en ganska nätt och ytligt rotsystem, så att gräva bort dem ska gå bra.
    Hälsningar Frida
    Frida Nyberg
  • Hej jag tänkte gräva upp spirea buskar, måste man få med alla rötter eller hur ska man tänka?
    Elma
  • Hej,
    Många spireor sprider sig med rotskott varpå det är en god idé att gräva upp så mycket av buskens rötter som möjligt.

    Lycka till!
    Linda Schilén Trädgårdsmästare
  • Hur får jag bort en slånbärsbuske som har frösått sig själv? Den sitter på min uteplats inkilad under planket, så den är svår att komma åt och gräva bort. Kan man såga av den och sedan pensla snittytan med något gift eller annat som gör att den dör?
    Anette Johansson
  • Hej Anette,

    Om det är svårt att gräva bort slånbärsbusken kan du såga ner den så nära marknivå som möjligt. Om en liten stubbe blir kvar kan du skära bort barken runt om stammen – det hindrar växten från att skicka upp nya skott. Höst och vinter är en bra tid för detta eftersom busken har mindre möjlighet att återhämta sig, och risken för svampangrepp ökar, vilket påskyndar försvagningen.

    Ett alternativ är att borra några hål i stubben, vilket hjälper till att bryta ner den snabbare. Det finns också kemiska medel för att stoppa återväxt, men eftersom det rör sig om en mindre planta snarare än ett stort träd, är det troligtvis inte nödvändigt att använda sådana.

    Hör gärna av dig om du har fler frågor!

    Vänliga hälsningar,
    Christofer Wassberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.