Till senaste kommentaren

Tujor som mår dåligt och dör, vad kan det bero på?

Hej! Hoppas ni kan hjälpa oss att reda ut ett problem med vår thujahäck (thuja brabant). För några år sedan odlade vi en häck mellan vårt och grannens hus. Efter ett par – tre år började några thujor vissna och dö. Thujorna som dog stod alla bredvid varandra. Vi odlade nya förra året. I år tog vi bort ytterligare ett par i närheten som var döda och planterade nya. Nu har de som vi planterade förra året börjat gulna. Även några stycken längre ner på tomten som också står bredvid varandra har dött, men där har vi struntat i att plantera nya. Vårt äppelträd som står ganska nära thujorna har även det blivit sämre och sämre de senaste åren, nu är det också dags att ta bort. Även ett par syrener som jag hade en bit in på vår gård som stod i höjd med thujorna dog för ett par år sedan. Något som vi kan koppla ihop detta med är att grannen har fällt stora tallar på sin tomt i höjd med där thujorna som vissnat / vissnar stod, detta skedde ett par år innan vi planterade häcken. Kan detta vara orsaken och vad gör vi i så fall åt det? Vi har ingen aning om vilken jord det fylldes upp med efter träden, eller om dom även slängde ner de borttagna stubbarna för att fylla upp hålen. Kan marken vara för sur pga detta? Kan det vara svamp, rotröta eller mal annars? Vi har varit väldigt noggranna med vattning speciellt sen vi odlade andra omgången. MVH Veronica

Kommentarer

  • Hej Veronica!

    Jag tror inte de fällda tallarna på grannens tomt har med saken att göra, annat än om det gjort den delen av din trädgård soligare. De senaste somrarna har alla haft längre perioder av värme och torka och det påverkar våra trädgårdsväxter. Jag skulle tro att torka är problemet bakom både syrenernas död och tujornas. Tujor har ett ganska ytligt rotsystem, vilket gör dem extra känsliga för värme och torka. Är det väldigt varmt så har de ibland problem med att ta upp tillräckligt med vatten för att kompensera för det vatten som avdunstar via barren. Då spelar det nästan ingen roll hur mycket man än vattnar. Ett sätt att ändå hjälpa yngre plantor är att hålla ogräsfritt 30 cm från plantorna och att täcka jorden med ett tjockt lager täckbark. Mer goda råd får du i artikeln Plantera tujahäck så här.

    Äppelträdet ser ut att ha kommit till åren, med flagnande bark och hårt bortsågade grenar som har svårt att skjuta nya skott. Kanske har det också kräfta. Det är nog svårt att rädda tyvärr. Jag skulle råda dig att såga ner det och plantera ett nytt.

    Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
  • Hejsan! Och tusen tack för svar!
    Måste bara förklara så att du inte tror att vi är helt bakom flötet. Äppelträdet har vi lemlästat så kraftigt då de grenarna var de första att dö, vi har inte gjort det när trädet mådde bra alltså :).
    Sen undrar jag om ni har några tips på hur vi kan få thujorna som börjar gulna att piggna på sig igen, innan det är för sent?
    MVH/Veronica
  • Hej igen!

    Jag antog just det - att det gjorts för att de grenarna på äppelträdet var döda. Det du kan göra för att hjälpa tujorna med gula barr är att gräva bort grässvålen intill, vattna ända in under hösten tills tjälen går i marken samt gödsla med ett särskilt höstgödsel.




    Johan Jancke Trädgårdsmästare
  • Hej och tack för svar igen! Har du några förslag på vilka märken och sorter vi behöver ha på gödsel? MVH/Veronica
  • Hej!

    För att kunna gödsla på hösten krävs ett kvävefattigt höstgödsel. Under vår och försommar går det bra att använda ett vanligt allround -trädgårdsgödsel. Algomin har båda sorterna i sitt sortiment.

    Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.