Tomater och frön från tomaterna

Hej!

Jag har några tomatsorter som inte riktigt får den färg de ska. Midnight Roma står ute, blir mer jämnröd än så där vackert mörkt glänsande. Blir jämnt röd. Smakar dock gott.

Glossy Rose Blue såg ut som den skulle omogen (grön/lila) men gick sedan direkt till helt laxrosa. Smakar dessutom  ganska illa.

Har 3st Glossy Rose Blue i växthuset och alla beter sig likadant. Den utomhus ser ut  och smakar som den ska.

En Midnight Roma stod också i växthuset först men fick sedan flytta ut i mitten av juli. Den som stått ute hela tiden ser ut som den ska.

Beror det på att de får för lite solljus i växthuset? Taket läckte in så vi fick lägga genomskinlig plast på som nödlösning tills nästa säsong. Är fortfarande ljust inne, men inte på samma sätt som ett Glasväxthus ska vara.

Min andra fråga: Kan jag ta frön från dessa tomater som inte har ”rätt” färg i år och få en tomat nästa år som ser ut som den ska? Eller påverkas fröna av bristen på ljus så att de fortsätter vara den här färgen även nästa år, om ni förstår vad jag menar. Nästa år vill jag ju att de ska se ut och smaka som de ska om de får rätt förutsättningar. Jag är helt säker på att det är Glossy Rose Blue och Midnight Roma, så ingen annan sort.




Mvh Rina

Rina Åkesson

Kommentarer

  • Hej Rina,
    Färgförändringen på dina tomater beror troligen på odlingsförhållandena och inte på att sorten ändrats.

    ’Midnight Roma’ och ’Glossy Rose Blue’ får sin typiska färg från pigment som kallas anthocyaniner. Dessa pigment utvecklas allra bäst vid mycket ljus men även lagom svala temperaturer tex nattetid.

    I växthuset har den tillfälliga plasten sannolikt filtrerat bort en hel del av det ljus som behövs för att få den djupa mörka färgen på frukterna, om inte blir de jämnt röda eller som du beskriver laxrosa.

    ’Glossy Rose Blue’ kan också smaka sämre vid mindre ljus och hög värme, vilket beror på att sockermängden och aromer minskar vid dessa förhållanden.

    De sorter som du odlat är oftast stabila och jag tycker absolut att du kan prova att spara frön från årets skörd. Dessa fröer behåller sortens genetiska egenskaper och påverkas inte av växtförhållandena.

    Nästa år, med bättre ljus och temperatur, håller jag tummarna för att tomaterna både får sina färger och smaker som de ska.
    Lycka till!

    Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.