Till senaste kommentaren

Vad för vitt snabbt krypande 1mm djur efter underbevattning av palm?

Hej igen,
Jag undrar vad för vitt/ljust snabbt krypande 1mm djur jag hittade simmande på vattenytan efter underbevattning av min palm, se video.
Plantan har tidigare haft vuxna flygande mörka trips, vuxna flygande sorgemyggor samt utsatta nyttodjur jordrovkvalster Hypoaspis och Nematoder mot sorgmyggor.
Går det att säga vad det är för kryp eller åtminstone utesluta några av ovan?
Jag har enligt separat fråga hittat ljusgula lite liknande djur på bladen, man är det troligt med samma på bladen och i botten av innerkrukan?
Stort tack!

Kommentarer

  • Hej och tack för ditt inlägg!

    Det ser ut som att det är hoppstjärtar, ett djur som trivs i fuktiga miljöer och blir mellan 1-6 mm beroende på vilken art det är. Man hittar dem ofta nertill i krukorna där fukten stannar som längst och tack vare att du underbevattnar plantan samt utifrån bildmaterialet känner jag mig rätt säker.

    Hoppstjärtarna gör sällan någon skada på växterna eller dess rötter men om man vill bli av med dem kan man sänka ner hela krukan i ljummet vatten och låta den stå 45-60 minuter. Hoppstjärtarna flyter då upp till ytan och kan då samlas i hop och avlägsnas.

    Sedan är det viktigt att jorden får torka ur ordentligt mellan vattningarna, i synnerhet nu under den mörka tiden av året - i vilket fall är det bra att glesa frekvensen på vattningen en del och känna en bit ner i jorden innan man vattnar igen. Det blir ofta torrt på ytan nu när elementen går i gång samtidigt som det kan vara ganska fuktigt en bit ner.

    Med vänliga hälsningar,
    Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
  • Tack Jakob, väldigt bra svar! 😀

    Tre till frågor om du har tid:
    1) Är dessa ljusa de vuxna djuren, eller kommer de se annorlunda ut senare? Tex bli svarta.
    2) Är det vanligt att även hitta dem på bladen eller hittas de normalt endast i den fuktiga jorden? (dvs om jag hittar något grovt liknande på bladen är det troligen något annat då?)
    3) Jag vill bli bättre på att identifiera inneväxt-kryp i olika stadier, har du någon rekommendation? Tex bok med mycket bilder. Tycker nätet är så där, nästan bara enstaka blider på vuxna djur.

    Än en gång stort tack!
  • Hej igen, tack för ditt svar 😀

    1. De flesta hoppstjärtar inomhus i kruka är ganska bleka och ljusa men det kan förkomma arter som är mörkare också.

    2. Det är inte ovanligt att en del arter söker sig en bit upp på växterna, men det är mer tillfälligt och de brukar antingen söka sig ner i jorden igen eller torka ut i de fallen.

    3 Det är svårt att hitta en bok eller ett ställe att kolla. Själv använder jag Växtskydd i trädgård, Maj-Lis Petterssondagligen. Den är ett slags svenskt referensverk och jag tror det finns en nyutgåva av den också. Maj-Lis är en av Sveriges mest namnkunniga vad gäller växtskydd och bekämpning. Hon och många andra på SLU har genom åren givit ut faktablad om växtskydd. En hel del av dem finns digitaliserade och sökbara både genom att lägga till SLU i en googlesökning på exempelvis trips eller vad man nu har problem med och vill läsa mer om. I dag har SLU en tankesmedja som heter Movium, material därifrån ska också ses som underbyggt av forskning.
    Genomgående när man läser äldre material hittar man medel och metoder som inte används längre, då mängden kemikalier i odling minskar medan den biologiska bekämpningen ökar.

    Därför tycker jag många gånger att de seriösa aktörer som säljer biologisk bekämpning ofta har läsvärd info på sina sidor. Beställer man från dem så är de också mycket tillmötesgående med information. Här tänker jag främst på Bionema, Nyttodjur/biobasiq och Lindesro (tidigare Predator).

    Om man vet vilket kryp man söker, går det via de vetenskapliga namnen hitta mycket bra text från Storbrittanien. Däremot är deras odlingsklimat annorlunda och vad som ses som skadedjur och skadesvamp kan i vissa fall variera, men mängden information är nära ändlös.

    Mitt tips är att inte bara göra en googling, utan att jämföra och försöka hitta stöd i mer seriöst material också. Det finns otroligt mycket erfarenhet och kunskap i olika facebookgrupper, men det är inte alltid så lätt att veta om det stämmer. Hittar man samma tips eller information på fler håll kan det kanske vara värt att testa en metod eller ett sätt.

    Hoppas de här tipsen kan få dig att hitta mer information än du gjort tidigare.

    Avslutar med en länk till en sida hos lanbruksuniversitet om just hoppstjärtar och vilken viktig roll de spelar i vår natur och hur de bidrar till att våren luktar vår. Det som ses som ohyra i en kruka inne är oftast en viktig välgörare i andra sammanhang.
    https://www.slu.se/ew-nyheter/2020/4/varen-luktar-jord-av-en-anledning/

    Allt gott,



    Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.