Vilka växter tål snöhögar?

Hej, vi har en gräsyta mellan vårt hus och gatan som är cirka 7m lång och 1,5m bred. Denna yta är ganska tråkig idag med bara en torr gräsmatta. Vi skulle vilja göra något fint där, om det är ett litet prydnadsträd, blommande buske eller perenner spelar ingen roll. Det aom gör oss osäkra vad vi kan plantera där är att kommunen skottar upp sno från gatan mot vårt hus, dvs det hamnar rätt stora snöhögar där vintertid. Gräsytan ligger i Stockholm zon 2 och mot öster med sol morgon/tidig förmiddag, vilket ocksp gör att snön ligger kvar där lite längre än på andra delar av tomten. Vad skulle vi kunna plantera där som gör ytan mer trevlig än en torr gräsmatta och som samtidigt tål att det kan bli stora snöhögar där vintertid (såklart beroende på hur mycket det snöar och som behöver plogas upp där, i Stockholm snöar det ju inte alltid så mycket men händer ju ibland)
Sandra

Kommentarer

  • Hej Sandra,

    Tack för ditt inlägg!

    Det kan vara en liten utmaning att hitta växter som klarar trycket av tung snö utan att skadas. Därför föreslår jag att ni första hand använder perenner som ju nästan alltid vissnar ner helt ovan jord under hösten och bevarar livet i rötterna. Det finns oändligt med alternativ men några saker som är bra att tänka på är att om det är snöfattigt som det ofta är i Stockholm.

    Man bör komplettera perennerna med vårfavoriterna av blomsterlökar också för att få en blomningstid som börjar tidigare. På sensommaren och hösten sätter man med fördel påsk- och pingstliljor, scilla, tulpaner, alliumlökar, krokus och alla de växter man längtar efter medan vintern aldrig tycks ta slut.

    Jag tycker ni ska börja med funktion, färger och höjder. Vill ni att det ska vara något ätbart? Ska det finnas plats att så bladgrönsaker tillsammans med perenner i små grupper eller var för sig? Vilka färgskalor föredrar ni? Det är bra att hitta en färgton som dominerar och sedan hitta komplementsfärger till dem.

    När hösten är lång och marken ofta fuktig länge innan det fryser till och det sedan är tjock med snö som fortsätter hålla jorden fuktig när den smälter undan är att man kanske ska undvika växter som kräver god dränering som lavendel till exempel. Man kan testa någon enstaka för att se hur de klarar det. men det finns många andra i samma färgskala.

    Träd och buskar kan fara illa av belastningen från snö vintertid. Nu är det ganska många vintrar som varit snöfattiga i Stockholm och då kan ju vad som helst fungera. Det är viktigt att se över stöd för växten. Ett träd eller en uppstammad buske bör ha tre stödpinnar för att tåla vind och tryck från alla håll. Det gör också att rötterna får lättare att etablera sig i jorden eftersom den nya rotklumpen inte gungar lika mycket som om man bara använder stödpinnen som ofta följer med.

    Om bredden är totalt 1,5 meter så är det få träd som blir så smala i kronan och om kronan är 2 meter så kommer rotsystemet att vara minst 2 meter brett när det är etablerat, men ofta är de större ändå och man vill inte ha ett rotsystem för nära inpå husgrunden.
    Det finns en del bra varianter som är tåliga och lite mer hanterligt format på. Ett exempel är dvärgsyren på stam Den har god härdighet långt upp i norra Sverige.

    Eftersom ytan är 150 cm bred så tror jag det kan vara bättre att man tänker sig två eller tre mindre rabatter på ytan, snarare än att fylla hela utrymmet. Möjligheterna är så stora men börja gärna där med funktionen, vill ni ha ätliga växter med, det kan vara bärbuskar, fleråriga kryddor.

    Kika gärna på de här artiklarna och se om ni kan hitta lite inspiration, kring hur vi vill nyttja ytan bäst. Rabattförslagen som är den andra länken kan användas som ett förslag på färg och struktur, men många av växterna går att byta till andra efter tycke och smak.

    Trädgårdsplanering, en snabbguide

    Rabattförslag

    Lycka till med planering och plantering.
    Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.