Till senaste kommentaren

Varför får ampelliljan bruna blad?

Vet ni vad det beror på att min Ampellilja ser ut så här? Mvh Britta

Britta

Kommentarer

 • Hej Britta, tack för ditt inlägg!

  Ampelliljor kan få bruna blad av flera orsaker och ibland kan det vara svårt att avgöra utifrån en bild. Spontant känns det som ljusbrist i kombination med att rötterna inte får tillräckligt med syre.

  Vi står ju inför den mörkaste tiden på året och ljusbrist är ofta en bidragande orsak till att bladspetsarna börjar bli bruna. Den kanske inte står permanent i badrummet där bilden är tagen, men försök att hitta ljusast möjliga plats åt den för de närmaste månaderna. Den vill inte stå direkt i söderfönster under det ljusa halvåret, men så här över vintern är det bara bra för den.

  Sedan kan det vara både över- och undervattning som orsakar dessa skador. Plantan vill inte stå i fukt. Rötterna behöver få syre mellan vattningarna samtidigt som jorden heller inte får torka ur helt mellan vattningarna. Det kan vara svårt att hitta rätt mängd i övergången från sommar/tidig höst till det extremt klena ljus som finns tillgängligt nu i slutet av året. Ampelliljans behov av vatten minskar med ljusmängden som hos många andra krukväxter.

  Normalt planterar man ju om krukväxterna när ljuset är på väg tillbaka, någon gång i februari eller mars, men om det är länge sedan sist och krukan är full av rötter, jorden är blöt eller krukan inte tillräckligt dränerad så är det ändå bra att göra det nu. Se efter om det går att se rötter runt om och under jordklumpen i krukan. I så fall är det nästan ett måste att ge den en lite större kruka.

  Se till att den nya krukan har hål i botten och att använda en blomjord av bra kvalitet. Bladen som är helt eller till hälften bruna eller svarta klipps med fördel bort hela vägen ner. Under vintern är det extra bra att "vattna med fingrarna" vilket innebär att helt enkelt känna efter en bit ner i krukan om det finns fuktighet kvar där och inte bara känna ovanpå jordytan. Det blir gärna torrt de översta centimetrarna medan det kan finnas ganska mycket fukt kvar på djupet.

  Ampelliljorna är riktiga överlevare - även om det kanske dröjer någon månad för den att komma i gång med ny tillväxt så känner jag mig säker på att din planta kan bli fin igen.

  Lycka till!
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.