Angrepp på Blåbärsbuskar

Hej. Jag kom just hem efter en resa, och upptäckte två av mina blåbärsbuskar alldeles brunprickiga och ser galet angripna ut. Det ser exakt ut som blåbärsrost enligt bilder på nätet. De båda två är av samma sort från blomsterlandet och står i en buskrad av flera sorter. Måste jag ta upp dom direkt eller? Slänga? Tyckte nämligen att jag såg ett par prickar på en annan som också står bredvid ena. Det ser inte bra ut alltså! Kan hel raden blir helt förstörd? Det är en buskrad på 15 buskar av 9 olika sorter.

Christel Svensson

Kommentarer

 • Hej Christel,
  Blåbärsrost är än så länge ovanligt och den yttrar sig snarare med gula fläckar som blir mörka i mitten. Jag har svårt att avgöra huruvida detta är bladrost eller om det kan röra sig om näringsbrist. Även om jorden är välgödslad kan man behöva fylla på med näring under säsongen och speciellt till unga plantor i tillväxt som har stort behov. Det finns specifik blåbärsgödsel som du bör använda. Klicka på länken nedan för att komma till produkten.
  Blåbärsgödsel
  Håll lite extra uppsikt på om bladen börjar få de gula fläckarna och hör gärna av dig här igen då.
  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack för ditt svar. Jag måste ju säga att jag blir orolig när de ser ut såhär. O stt det är 4 buskar av samma sort som sticker ut. Jag har dessutom gödslat med blåbörsgödsel flertalet ggr. Kan det bli fel genom för mkt gödsling? Det har spridit sig till närstående buskar m inte alls lika mkt som dessa 4 av samma sort. Jag har skyndat mig att knipa bort blad på annat. Dessa fyra har jag helt lyft undan i avvaktan.
  Så beställde jag fyra nya, av annan sort. De har också mörka prickar så jag har inte vågat sätta dom utan svar. Skickar bättre bilder på de angripna.
  Christel Svensson
 • Hej Christel!

  Ursäkta att svaret dröjt lite. Blåbärsrost är fortfarande tack och lov en extremt ovanlig sjukdom i vårt land, men det finns väldigt många andra svampsjukdomar som är vanligt förekommande på blåbär. De flesta orsakar ingen större skada eller påverkar plantornas tillväxt nämnbart utan visar sig "bara" genom bladfläckar. Ofta "blossar" angreppen upp under fuktiga och varma somrar, så som denna. Jag tycker inte att det ser ut som att fläckarna på dina blåbär är blåbärsrost, även om det såklart är svårt att säga till hundra procent.

  Överdriven gödsling leder till plantor som växer snabbt och därmed inte blir lika starka och motståndskraftiga mot olika typer av angrepp och sjukdomar. Om du alltså redan gödslat plantorna ett "flertal" gånger i år så skulle jag rekommendera dig att inte gödsla mera i år. Kommande år gödslar du ca 2 gånger på våren och försommaren.

  Olika sorters blåbär är olika mottagliga för svampsjukdomar. Dina egna slutsatser om ett det är en av sorterna som är extra utsatt är säkert riktiga. För att vara säker på att problemen så småningom inte sprider sig vidare till de andra sorterna skulle jag (som du kanske redan hade gjort?) i alla fall tillfälligt flytta de angripna buskarna till karantän på annan plats i trädgården.

  Lycka nu till med alla blåbärsbuskarna!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för råd och svar! De undanplockade får som du säger vara i karantän i annan del av trädgården i avvaktan.
  Tack!
  Christel Svensson
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.