Till senaste kommentaren

Vad är det för angrepp på sommarblommorna?

Hej!Jag har ganska nyligen planterat ut olika sorters sommarblommor som jag drivit upp, och har upptäckt att några sorter uppvisar liknande symtom i form av mörka, lilaaktiga missfärgningar på bladen, både ovan- och undersida. Det är främst rudbeckia, kinesisk förgätmigej och en dahlia som är drabbade. Flera av dem hade tendenser till detta redan när de stod i sina krukor under avhärdning, men det har blivit värre efter utplantering. Vad kan det vara och finns det något att göra åt? Vid googling verkar det både stämma in på olika svampar eller fosforbrist (men odlingsbäddarna är välgödslade). Bifogar bilder på blad av rudbeckia, dahlia och kungsljus. Det kanske är olika symtom på de olika växterna, har lite svårt att avgöra om det är samma sak som drabbat dem.

Stort tack på förhand!
Anna
Anna

Kommentarer

 • Hej Anna, tack för ditt inlägg!

  Att bladen blir lite lila är ganska vanligt när man skolar ut sina växter. Det kan bero på en eller fler orsaker men oftast har det att göra med de stora variationerna i temperatur utomhus, vilket också kan påverka växtens förmåga att ta upp näringsämnen ur jorden och fosforbrist är känt för att kunna ge lila blad. Oförmågan att ta upp näring kan enkelt uttryckt triggas av att det är svalare ute och det hjälper inte att tillföra mer näring.

  Det är många som rapporterat samma sak som du gör efter att den långa varma perioden gick över i mer sval och växlande väderlek.

  Normalt växer plantorna ifrån det här dels i takt med att de vänjer sig men också när det blir en lite varmare period. De blad som inte är fina när det kommer i gång med mer grön tillväxt kan då klippas bort.

  Med vänliga hälsningar

  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.