Angripen vinranka

Hej!
Jag har en liten vinranka som besväras av något ohyra som jag inte vet vad det är. Den har helt stannat av i växten då alla nya sköra blad och knoppar direkt "äts upp" av vad som ser ut som ett tjockt vitt dammlager som bitit sig fast i bladet. På stora blad och på stammen finns antydan till likadant damm. Om man låter det vara kvar sugs dammet fast längs med ådrorna på undersidan bladet tills det är helt dött. De små bladen är redan hårt drabbade när de slår ut eftersom dammet tränger sig in i knopparna på förhand.

Jag undrar vad detta är och hur jag blir av med det? Har aldrig sett något djur eller något som kryper omkring trots 3 mån noggrann uppsyn. Har därför uteslutit tex spinnkvalster. 

Har bifogat bilder av:
1 & 2, hårt angripet litet blad som slagit ut idag.
3, antydan till damm på stort blad
4, antydan till damm på stjälk Stort tack för hjälp!
Mvh, Sofia

Sofia Eriksson

Kommentarer

  • Hej Sofia!

    Tack för din fråga! Det ser ut att vara ett angrepp av något slags svampsjukdom - antagligen någon form av bladmögel - på din vinranka. Svampsjukdomar är tyvärr mycket svårbekämpade, så det gäller att göra tillväxtbetingelserna så ogynnsamma som möjligt för svampen. Svampsjukdomar trivs bäst med mycket fukt, så frågan är om man kan placera vinrankan "torrare" eller med lägre luftfuktighet. Sedan är det viktigt att direkt nypa bort angripna blad innan det hinner sprida sig vidare. Låt inte heller angripna blad som fallit till marken ligga kvar- utan se till att hålla en god hygien runt plantan. Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.