Anlägga grönsaksland

Hej, Vi har i två års tid täckt över en stor överväxt rabatt (rensade noga först) för att bli av med bl.a. kirskål och kvickrot.  I rabatten växte tidigare förutom detta t.ex. lungört, ormrot, smultron och kryddväxter. Nu verkar allt vara borta😊 Vi vill gärna anlägga grönsaksland här men undrar lite över hur man bäst går tillväga. Jag har fått tips om att plantera potatis för att på så sätt luckra och rena jorden. Kan det vara något? Hur gör man i så fall med potatisen sen, slänger den i och med att den absorberar slagg från jorden? Fungerar alla rotfrukter till detta eller är det just potatis? Sedan har jag läst om gröngödsling och det tycker jag verkar bra.... men jag vet inte. Vad är era bästa tips? Befintlig jord är kompakt och lerig med mycket skiftningar. Vad ska jag tillsätta, torv? Jag kan säkert få obrunnen hästgödsel också om det vore bra? Eller borde jag byta ut jorden och börja om på nytt? Jag har tillgång till jordfräs och har tänkt börja med att gå över ytan och ta bort så mycket kvarvarande rötter som möjligt. Det är helt ok att detta projektet tar tid... bara det blir bra. Det har ju redan tagit två år☺️

Mvh gammal sommarstugetomt
Gammal sommarstugetomt

Kommentarer

  • Hej Jessica!

    Tack för din fråga! Gräva bort jorden och byta ut ska du inte behöva. Att bearbeta jorden och tillsätta mull och näring är ett bra första steg. Barkmull har en bra effekt på strukturen på tunga lerjordar. Stallgödsel är också bra.

    Potatis är utmärkt att odla första året, men du ska såklart äta upp den - inte slänga den! Något "slagg" finns inte i jorden utan det blir prima potatisar redan första året. Potatisarna ihop med den jordbearbetning du gör vid potatisodlingen har en positiv effekt på jordens struktur.

    Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.