Till senaste kommentaren

Växtförslag på perenner för soligt läge?

Sista chansen sedan  blir det asfalt!
Jag behöver hjälp at välja perenner till min rabatt. När jag försökt själv blir det bara skit!

Längden är 6 meter mellankaprifolen till vänster och den extremt långsamväxande klätterrosen.
Parabolen pekar mot söder så detta är väl sydvästläge. Inga skuggande träd mellan ost och västsydväst så mycket sol sommartid.
Komponera ett upplägg som jag kan köpa i Kalmarbutiken. gräns ca 2 000:-
Kaprifolen är 30 år gammal och aldrig tuktad vad jag vet, växer hejdlöst längst ut, brun och tråkig för övrigt. Skall jag beskära eller ersätta?
Tacksam för hjälp
Nils Erik

Nils-Erik

Kommentarer

 • Hej Nils-Erik och tack för ditt inlägg!

  En kaprifol med den aktningsvärda åldern som fortsätter växa, tycker jag du ska klippa ner riktigt hårt och låta den börja om så att den blir grön och fin igen. Klätterrosen kan du gärna ge rosgödsel om du inte gjort det tidigare.

  I vårt frågeforum här kan vi komma med ett förslag på någon eller några enstaka växter, men för mer detaljerade förslag, så kan du boka en timmes trädgårdsrådgivningför mer detaljerad planering. Det är antingen i någon av våra butiker i Stockholm eller online via Teams.

  Eftersom det är ganska mycket sol och varmt sommartid så kan jag tänka att två större grupper med stäppsalvia eller lavendel kan utgöra en bra bas. Båda har lång blomningstid och tål att vattnas igenom men också att det kan få torka ur litegrann mellan vattningarna. För variationens skull så att det inte bara blir grågrönt och lila så tycker jag att röd rudbeckia Magnus kan sättas mellan två grupper av lavendel eller stäppsalvia. Kärleksört är också ett bra val i lite torrare lägen under taknockar invid väggar. Därefter komplettera med lite vårblommande lökar som dyker upp i butikerna till hösten för att få något som blommar tidigare på säsongen.

  På hemsidan under perenner finns till vänster ett jättebra filter där du själv kan ställa in läge, höjd på växten, blomningstid, färg och så vidare för att få upp växterna som är lämpade för ett visst läge. Kolla in det här: sökfilter, perenner

  Vi har också en rad färdiga rabattförslag på vår hemsida utifrån läge eller andra egenskaper som önskas. I ditt fall tänker jag på den här som heter: "Intill husvägg/under tak Den är i grundförslaget för en yta som är 2,5 meter gånger 0,8 meter och genom att dubbla längden så tror jag det går att komma nära din kalkyl. Det går också att ersätta en växt eller byta ut mot någon annan, så länge du tänker på att det lätt blir torrt invid väggen.
  Det finns också massor av andra rabattförslag att kika på här: rabattförslag

  Hoppas att något av det här gör att det inte blir asfalt i stället för växter.

  Med vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.