Till senaste kommentaren

Hur pollineras äppelsorten James Grieve?

Det står att den pollineras av discovery, filippa och mio. Vad exakt betyder det? Jag har haft detta trädet tidigare, som enda äppelträd, och det fanns inga andra äppelträd i närheten. Behöver jag ha ett av dessa träd för att få äpplen?
Vänlig hälsning
Bibbi
Bibbi

Kommentarer

 • Hej Bibi,
  Det stämmer att trädet har behov av dessa andra sorter för att kunna korspollineras. Om du bor i tätbebyggt område är dock chansen stor att den sortens träd finns i grannskapet varpå pollineringen sköts naturligt av pollinatörerna. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej
  Jag har liknande fråga...
  Jag kollar på olika sorters äppleträd och hittar t.ex Aroma som har följande text: Pollineras bland annat av 'Alice', 'Cox´s Orange', 'Discovery', 'Filippa', 'Ingrid Marie' och 'Lobo'.

  Min granne har äppleträd Trulsa dvs. Inte med i listan ...om jag inte får räkna med grannens äppelträd hur långt bort får polineringsträd vara så att det kan bli frukt?
  Varför står inget om polinering på beskrivning av vissa träd som Trulsa? Ska jag tolka det som att trädet är självfeltrill?

  Raffy Matty
 • Hej!
  Ofta lyckas humlor och bin med att sprida pollen för att pollinera äppleträd. Man brukar säga inom ca 500 meters. Men ser man att äppleträdet blommar men aldrig får frukt, så får man skaffa en kompis av lämplig pollensort. Trulsa är en ganska ny sort, men tex Discovery, Filippa, Fredrik, Gyllenkroks Astrakan, Lovisa, Mio, Oranie och Sylvia anges som lämpliga pollineringssorter till henne.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej, vi har köpt äppelträdet Rubinola och det sägs att det pollineras av 'Cox's Orange', 'Cox Pomona' och 'James Grieve' på er hemsida.

  Vi tänkte köpa ett James Grieve som komplement till Rubinola. Dock, på James Grieve står inte Rubinola som lämplig pollineringssort. Betyder det att de inte pollinerar varandra ömsesidigt utan bara att James Grieve hjälper pollinera Rubinola men att vi behöver köpa ytterligare ett träd för att pollinera James Grieve?

  Hälsningar
  Peter
  Peter
 • Hej Peter,
  Tack för din fråga angående pollinering. Dessa tabeller är bra att förhålla sig till men om trädgården är i ett villaområde eller liknande brukar det inte vara några problem med pollineringen då det oftast finns träd i grannskapet som pollintörerna flyger mellan. Lycka till med ert nya träd!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.