Till senaste kommentaren

Äppelträd, angripna blad. Vad är detta?

Vårt äppelträd angrips av något som äter blad och som mest troligt minskar skörden. Vad är detta och vad kan vi göra?
Tomas

Kommentarer

 • Hej Tomas!

  Tack för din fråga! Att helt säkert säga vad det rör sig om för larv eller insekt som äter på bladen, utan att se när den är där och äter är inte möjligt. Sannolikt rör det dig nog om angrepp av spinnmalens larver (samma som angriper häggar väldigt mycket vissa år). Om man är observant när de första larverna dyker upp så kan man klämma sönder dem med fingrarna eller spola bort med lagom hård stråle på den vattenslang. I annat fall är det inte mycket at göra annat än att leva med förvissningen om att de brukar endast dyka upp vissa år, när förhållandena är för dem är gynnsamma. I år har det varit stora angrepp av spinnmal på många håll i landet, men förhoppningsvis får vi ett lindrigare år nästa sommar.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej och tack för snabbt svar!
  Tyvärr har vi haft dessa problem under flera års tid. Funderar på om det, förutom vatten, finns något medel (såpa?) som kan användas? Hörde också talas om någon biologisk bekämpning med bakterier. Har ni sådant i era butiker?
  Tomas
 • Hej igen!

  Det kan nog kännas som att problemen är återkommande, då vi nu haft flera somrar med idealiska förhållanden för dessa angrepp. Enligt min erfarenhet så fungerar vattenslangen bäst. Det är den hårda strålen som får larverna att spolas bort och det brukar fugnera bättre än såplösning som snarare får angriparna att "halka" från bladet.

  Den biologiska bekämpningen du tänker på är nog den produkt som heter Larvskydd. Den brukar gå att beställa genom e-handeln när det är säsong för användning av denna, då det är en färskvara. Du får hålla utkik där till nästa sommar eller kolla med din butik.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.