Till senaste kommentaren

Hur vet jag om mitt äppelträd Aroma överlevt vintern?

Hej! Jag planterade ett äppelträd av typ Aroma i höstas. Trädet köptes in hos er och var då ett 2-3 årigt träd. Vi planterade och det tog sig väl innan vintern. Under vintern har vi haft det täckt då vi ville skydda från besökande rådjur. När jag nu i vår plockat bort säcken och hoppats på att det klarat sig ser jag att samtliga grenar är helt torra. Nu sista veckan har det börjat komma knoppar på själva huvudstammen men inget på övriga grenar. Är det troligt att trädet kommer att hämta sig? Om de flesta grenar är helt torra är det värt att vänta ut och hoppas att det löser sig eller har vi förstört det med påsen?
elin

Kommentarer

 • Hej Elin,
  Tack för fråga om äppelträdet överlevt vintern. Har du möjlighet att skicka en bild på trädet så jag får se hur det ser ut och utifrån bilden göra en bedömning vore det bra. Ser fram emot att höras snart igen!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • elin
 • elin
 • Hej Elin!

  Det ser ut som att en del grenar frusit under vintern. Det ser främst ut att vara de tunna grenarna, så de klipper du in till frisk ved. Om du skrapar lätt på barken och det är grönt under finns det liv i grenarna. Är det däremot brunt/grått är det död ved som då klipps bort.

  Om trädet planterades sent i höstas hann det kanske inte rota sig ordentligt innan kylan slog till. Det kan vara orsaken till de döda, intorkade grenarna och att den är sen i bladsprickningen. Den ser ändå ut att ha en god chans att klara sig. Se till att sköt om den väl under sommaren och tänk på att vattna rikligt vid torka.

  Lycka till!


  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Tack för svar.
  Vi planterade trädet i början på september så någon månad hann gå innan det blev kontinuerligt kallt.

  Jag läste tipset om att skrapa på grenarna i någon annan tråd här. Tyvärr är det nästan ingen gren som är grön..
  Vad är sannolikheten att trädet får nya grenar om jag hamnar i ett läge där jag i princip bara har huvudstammen kvar?
  Vill såklart helst att det klarar sig men om risken är att jag får ett träd som inte bär frukt på evigheter så överväger jag nog att byta ut det.
  elin
 • Hej!

  Vad tråkigt att det var så många döda grenar, då är ju frågan om det är värt att vänta och se om det repar sig. Det är klart att ett skadat träd tar längre tid på sig att växa och bära frukt. Om ni vill plantera ett nytt träd skulle jag rekommendera er att välja en sort som är härdigt till minst zon 5, eftersom zon 4 är på gränsen. Blir det då en extra kall vinter är risken mindre att ni får vinterskador som nu.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.