Till senaste kommentaren

Äppelträd-svampangrepp? + skötsel

Hej!Vi köpte ett hus förra året och fick ett äppelträd på köpet, Transparante Blanche. Fick jättefin skörd i augusti och nu kom det nya blommorna. Jag märkte dock någonting konstigt lite överallt på barken idag. Kan det vara något svampangrepp? Våra rhododendronbuskar fick svampangrepp i år och jag blir orolig att någonting har hänt även äppelträdet.
Tacksam för tips om bekämpningsmedel om det inte ser ok ut! Även om vilken gödsel kunde användas, och om det finns någonting annat när det gäller skötsel jag bör tänka på.
Anna

Kommentarer

 • Hej igen Anna.

  När jag ser den understa bilden här på äppleträdet, så är det ett ganska tydligt angrepp av kräfta, en svampsjukdom som tyvärr är besvärlig att bli av med. Genom att beskära bort och bränna/slänga det som är angripet i brännbart (och absolut inte kompostera) kan det gå att få bukt med över tid.

  Det är tråkigt när äldre träd drabbas men genom att ta dit en arborist eller beskärare kan ni diskutera om det är lönt att försöka rädda - det låter sig inte riktigt göra en riktig bedömning via text och bild. Om ni ser liknande sår på många stället kan det bli svårt att få bort, men om det är någon eller några enstaka grenar som är angripna kan det vara värt ett försök. Den svarta svampen är därmed någon nedbrytningssvamp som satt sig och livnär sig på döda eller döende växtdelar och utgör i sig inte ett större hot mot trädet.

  Många gånger landar man i att det bästa är att ta bort äldre sorter av äpple om de är hårt drabbade, men om det går att få bort de partier som uppvisar sår, så kan man ändå ha ett träd som ger bra skörd i många år till. Kanske kan ni plantera en nyare sort äpple på tomten som får växa på några år och kan börja ge frukt då det är dags att slutligen ta bort det som varit sjukt, om det till sist måste göras.

  Läs gärna mer om fruktträdskräfta i den här inlägget hos Fritidsodlarnas Riksorganisation, FOR:
  Fruktträdskräfta

  Vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Tack så mycket för svaret och tipset att skaffa ett träd till. Är det bäst att placera det på andra sidan huset då? Skulle du kunna bekräfta att de här såren ser ut som kräfta? (Se bifogad)
  anjuta
 • Hej igen,
  Det är ett angrepp av svampsjukdomen kräfta. Kräfta sprids genom sporer som får fäste i trädet på grund av felaktig beskärning och att verktyg inte gjorts rent ordentligt mellan att det beskurit olika träd. Du kan plantera det nya trädet antingen på framsidan eller som granne med ditt befintliga träd. Men jag är överens med min kollega Jacob att du bör ta hjälp av arborist eller en utbildad trädbeskärare för råd kring hur du ska hantera trädet som är drabbat. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.