Äppleträd Ingrid Marie

Hej! Köpte en liten Ingrid Marie hos Blomsterlandet i Enköping för 4 år sen. Nu har jag upptäckt små utväxter längst ner på stammen. Ser ut som att det har varit fler liknande som torkat. Den ”färska” ser ut enligt bif bild. Är det fruktträdskräfta? Vad ska jag göra? Den har ännu inte blommat/gett frukt. Mvh Liselott Björk
Liselott Björk

Kommentarer

 • Hej Liselott,
  Tack för foto och fråga. Det ser inte ut att vara ett kräftangrepp utan snarare som om att trädet fått en skada vid basen där ympstället sitter och att nya skott brutit fram. Speciellt om grundstammen är en starkväxande sort så finns det mycket energi i denna som lätt bryter nya skott. Möjligen att du ska täcka med mer jord men kom ihåg att klippa bort de skott som växer upp.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej Linda och stort tack för svar!
  Är det så att det är nya skott och inte någon sjuka, så blir jag naturligtvis väldigt glad. Men saken är den att just en sådan här skada är inte den enda. Det ser nästan ut som att det blivit sådana här "utväxter" flera gånger allteftersom trädet vuxit. Jag bifogar några fler bilder som visar de gamla, torkade men ändock likadana vad-det-nu-är.
  Tacksam för en titt till. /Liselott Björk

  Liselott Björk
 • Skrev ett svar och skickade fler bilder, men kan inte se kommentaren/inlägget, så jag undrar om det gick iväg?
  /Liselott Björk
  Liselott Björk
 • Hej igen Liselott,
  Så skadorna är på flera ställen? Då kan det inte ha med ympen att göra utan jag fundera istället på om det kan vara virus. Jag råder dig att kontakta Pomologiska sällskapet som verkligen är experter på äppelträd. Du får gärna höra av dig här igen och berätta om svaret. Klicka på länken nedan för att komma till deras sida.

  Pomologiska Sällskapet
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack snälla för svar igen!

  Ja, skadorna/utväxterna är på flera ställen. Tack för tips om Pomologiska Sällskapet. Jag ska genast kontakta dem och berättar här om/när jag får svar från dem. 😀
  /Liselott Björk
  Liselott Björk
 • Hej igen!

  Nu har jag fått svar från Tomas Netsborn från Pomologiska Sällskapet. Han identifierade utväxterna som s k "burr knots". Jag har klippt ihop en del av hans svar:
  "Burr knots" bildas ofta nere på vissa grundstammar. Det är rotanlag som kommer igång och är oftast helt ofarligt. Men för att motverka dessa bör man inte ha fuktigt och skuggigt nere vid stammen. Luftigt, ljust och ventlerat.
  De kan dock underlätta för angrepp av sjukdomar och insekter då barken inte är intakt. "Burr knots" kan uppstå även vid fina betingelser, men skugga och fukt kan öka förekomsten. Vissa grundstammar verkar ge större förekomst.
  De är vanligare på grundstammen, dvs delen under ympstället.
  Ord som nämns på svenska är vril och adventivrötter men det finns inget etablerat ord. Vilket då också indikerar att det inte brukar orsaka större problem annars hade det säkert haft ett svenskt uttryck."

  Jag är mycket nöjd med Tomas svar och ska se till i möjligaste mån att betingelserna är fina. 😀
  /Liselott Björk
  Liselott Björk
 • Hej Liselott,
  Stort tack för du hör av dig och återberättar ditt svar från Tomas på Pomologiska Sällskapet. Det var mycket intressant att läsa.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.