Till senaste kommentaren

Är detta luftrötter? Tips på växtlampa?

Hejsan,

Jag har två frågor.
1.Min monstera har fått vad som ser ut som luftrötter. Hur ska man bäst hantera dessa? Bryta av de bladen och plantera i jorden, eller är det okej att dem växer så i luften?

2. Starx sker en fönsterrenovering i min byggnad vilket innebär att fönster täcks och det kommer vara mörkt i 4 veckor +. För att alla växter/plantor ska överleva tänkte jag investera i ett bra växtljus. Har ni någon rekommendation?
Om jag ställer ihop alla växter blir det ca.1kvm. Blanding mellankaktus, monstera, plättar i luften, pelrgonier, murgröna mm.

Vänliga Hälsningar,
Mei

Kommentarer

 • Hej Mei,
  Luftrötterna bör du låta vara då dessa är nödvändiga för monsteran för att tillgodogöra sig fotosyntes. Så låt dessa fortsätta växa utanför krukan.

  Det är en god idé att placera en växtlampa över dina krukväxter under tiden som renoveringen pågår. Klicka på länken nedan för att se Blomsterlandets sortiment iE-butiken.

  Växtbelysning
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack så mycket för svar Linda. Ang belysning: Vad är det för skillnad på växtlampa standard och övervintring? Räcker en sådan lampa för ca. 1kvm växtyta? Tänkte att jag ställer ihop alla plantor. Men monsteran som ej gillar direkt solljus, tål den växtlampan?

  Vänliga hälsningar,
  Mei-li
  Mei
 • Hej igen Mei-li,
  Enkelt förklarat så är vinterlampan anpassad för att bara förse med ljus men inte stimulera till tillväxt vilket standardlampan gör. Så till ditt användningsområden rekommenderar jag standardlampan. Det är möjligt att det räcker med en lampa förutsatt att den ger så bred belysning att alla växter får tillgång till ljus. Det stämmer att monstera trivs bäst i halvskugga men nu på vintern är dagsljuset så svagt varpå extrabelysningen bara kommer göra nytta.

  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.