Till senaste kommentaren

Är detta svamp på mitt palettblad?

Såg att min stickling har dessa svarta prickar, vet ej om dom var där sen början. Den har stått i ett slutet system i början för att  utveckla rötter.

Ingenting som rör sig och går ej bort med hårt gnuggande med tops med eller utan vatten.

Kommentarer

 • Hej,
  Tack för fråga och bild. Det ser ut som att prickarna sitter vid bladens klyvöppningar. Vilket får mig att fundera på om den möjligen tycker det är för fuktigt i jorden? Och kompenserar detta genom att släppa ifrån sig överskottet av vatten därigenom. Låt jorden torka upp mellan vattningarna och avvakta och se om prickarna försvinner.
  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack, ska låta jorden torka ut mer,  från början var sticklingen grön med fina färger, nu är den helt lila och i högra bladet nära stammen är det ett stort hål, den står ungefär 12 tim varje dag under växtbelysning på 24w och nära 7-9cm ifrån, är det möjligt att den är brännskadad och det överblivnq vattnet gör så det  bränns hål i bladet?


  Johnny
 • Hej!
  Palettblad skiftar färg beroende på hur intensivt ljuset är, så det är säkert den goda tillgången på ljus som gjort att färgerna gått mot lila. Du kan höja upp belysningen något för att undvika att den bränner bladen. Åtminstone 15-20 cm ovanför är mer lagom. Om den står i ett fönster så kan du även minska på antalet ljustimmar nu när det börjar bli naturligt ljusare. Det kan absolut vara vatten som legat och bränt på bladen, Palettblad vill ogärna få vatten på sina blad, så vattna bara i jorden. Palettblad är törstiga, så det är lite svårt att torka ut dem. Dessa cellsprängningar på bladen brukar orsakas av ett vattenöverskott samtidigt som luftfuktigheten kan vara för hög. Ha inga plastpåsar eller dyl på utan låt den stå luftigt.
  Lycka till!
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.