Är min syrenbuske död?

Hej! Jag planterade en flerårig bondsyrenbuske i höstas, ca 2 meter hög. Fick busken lätt beskuren samt lade gödsel ca sent i april, och från att värmen kommit nu i april/maj så har jag vattnat när det varit extra torrt, men har i övrigt inte gjort något speciellt. 


När man nu sett fram emot blomning i maj så fanns en hel del gröna knoppar i busken, men de har nu alla skrumpnat ihop och blivit torra och bruna, och det ser även ut som att det kommit några få blomklasar som även de torkat ihop. Vissa grenar har blivit bruna men långt ifrån alla. Jag skrapade med nageln på en tjockare gren som var grönvit och verkar leva. Så jag funderar på ifall busken håller på att dö, och finns det isåfall något att göra för att förhindra det? Bör jag fortsätta vattna den vid torrt väder samt beskära något, eller är det bara att gräva upp och slänga? Finns det fortfarande chans att den blommar denna sommar?


Och vad kan jag ha gjort för fel? Vi har mycket lerjord runt omkring busken men jordförbättrade just vid busken, men kan det vara detta som är problemet?
nicole

Kommentarer

 • Hej!
  Det kan vara så att din stora syren inte hunnit rota sig ordentligt inför vintern och fått vinterskador. När värmen kom orkade den helt enkelt inte ta upp tillräckligt mycket näring och vatten för att orka slå ut med knoppar och blad. Jag tror inte att jorden är problemet, om det inte är så att marken är vattensjuk med stående vatten.

  Det skulle också kunna röra sig om vissnesjuka, men det är svårt att veta än. Avvakta och se om syrenen börjar slå ut med sina blad, men någon blomning i år kan du inte vänta dig.

  Börjar hela grenar sloka med gula/bruna blad (trots vattning) tyder det på vissnesjuka. Beskär då bort de drabbade grenarna under JAS (juli, augusti, september) och bränn dem. Syrenen kommer skjuta nya skott som förhoppningsvis håller sig friska.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.