Varför vissnar min Ardisia?

Hej,
Jag fick en Ardisia i början av juni i år. Jättefin blomma! Tyvärr har den, de senaste veckorna, börjat se ”ledsen”. Vattnas var femte/sjätte dag och står på en gammal plåtburk på golvet, sydväst läge. Står dock inte i direkt solljus.

Håller min fina blomma på att vissna helt? Går den att rädda? Vad ska jag isf göra för att den ska börja trivas igen?

Hälsningar
Catarina

Kommentarer

 • Hej Catarina!

  Det verkar som att din ardisia antingen fått för mycket eller för lite vatten, vilket lett till att bladen slokat och torkat in. Klipp bort de gamla bären samt intorkade blad och placera blomman ljusare nu under höst och vinter. Förhoppningsvis kommer den att börja må bättre då. Tänk på att ardisian kräver mer vatten under sommaren än under vintern.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för snabbt svar!
  Ska jag klippa bort stänglarna med bär vid själva stammen eller bara de gamla bären? Som det syns på bilderna är det ju lite blandat med både torkade, mörkröda bär och relativt fräscha bär?

  vad tror du? Har blomman Fått för lite eller för mycket vatten? Som jag skrev vattnar jag var femte/sjätte dag?

  Hälsningar
  Catarina
 • Hej!

  Eftersom bären tar energi från växten skulle jag klippa bort så mycket som möjligt förutom de allra nyaste bären. Klipp bort hela stängeln med bär. Utan att kunna känna på jorden är det svårt för mig att veta om det är under- eller övervattning som skadat växten. Symtomen är de samma. Den ska torka upp lite lätt mellan vattningarna. Lättast är att sticka ner ett finger i jorden, är det fuktigt - vänta med att vattna. Den mängd vatten du gett under sommaren kan ha varit bra, men nu när växten går ner i aktivitet p g a mindre ljustillgång kan det bli för mycket.

  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej och Tack för dina svar! Har nu gjort det du föreslagit och hoppas på att det gör att min blomma snart mår bättre.

  Funderar också på att skaffa en växtbelysning. Har ni en lampa som är uppladdningsbar? Platsen där jag vill ha blomman är inte i närheten av en kontakt.

  Hälsningar
  Catarina
 • Hej Catarina!

  Vi har inte någon växtbelysning som är uppladdningsbar och jag har inte heller sett det på marknaden generellt, så det gäller nog att hitta en förlängningssladd som gör att det går att dra fram el dit där din ardisia står.

  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.