Avenbok drabbad av mjöldagg?

Har planterat några avenbok för ca två veckor sedan, men nu har bladen täckts av en grå hinna som jag misstänker är mjöldagg. Kan den ha funnits med från leverans, eller kan den uppstå så snart efter plantering?
Går det att behandla, och kommer plantorna i så fall att klara sig?
johan.ahlren@outlook.com

Kommentarer

 • Hej Johan!

  Tack för din fråga! Mjöldagg uppstår mycket snabbt, men om den funnit med från leverans eller inte är omöjligt att svara på - detta är i sådana fall en diskussion du får ta med inköpsstället. Väderleken den här sommaren har varit idealisk för mjöldaggen, med omväxlande fuktiga regnskurar och ganska varmt. Det gör att den uppstår och sprider sig mycket snabbt. Smittan finns runt omkring oss hela tiden, men den "blommar upp" när förhållandena är de rätta.

  Mjöldagg är liksom andra svampsjukdomar svår att behandla när den väl uppkommit. Å andra sidan brukar den ofta inte återkomma från år till år, om man sköter "hygienen" runt plantorna noggrant och t ex tar städar bort nedfallna blad. Viktigt för att förebygga mjöldagg är att se till att plantorna inte står för torrt. Jorden ska hållas jämnt fuktig (utan att överdriva, förstås), men undvik att duscha vatten över plantorna när du vattnar. Du kan läsa mer om mjöldagg och andra svampsjukdomar här:

  Bekämpning av svampsjukdomen mjöldagg

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.