När ska avenbok klippas?

Hej,

Jag har problem med min granne för han säger att jag inte kan klippa häck (avenbok)nu även på min sidan pga häck kommer blöda och kan bli en inkörsport för svampsjukdomar. Häck är 7 år gammal.
Jag klippte alltid häcken för första gången i början av juni och det har aldrig hänt något med den. Jag skulle äntligen vilja avsluta denna tvist.
Svara gärna på om början av juni är en dålig tid för beskärning för att i centrala europa är juni till september en bra tid för beskärning av avenbok.
konrad

Kommentarer

 • Hej Konrad!

  Så länge det bara gäller vanlig, lättare beskärning går det bra att göra detta även tidigare än under JAS-perioden.
  Om det däremot handlar om att göra större ingrepp, där grenar på ca 5 cm i diameter eller större, skulle tas bort är risken stor att trädet börja blöda. Då är det bäst att vänta till sensommaren/hösten (JAS).

  Så ni kanske har rätt båda två?

  TRevlig helg!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej Johan,

  Tack för ditt svar. Det handlar om beskärning upp till 5-8cm grenar 3 mm tjocka max. Min granne är så arg att händer skakar, han skriker på mig och beter sig olämpligt. Så det finns inget emot att klippa häcken så lite?  Med vänlig hälsning,
  Konrad
  konrad
 • Hej!

  Även om det generellt rekommenderas att avenbok klipps under JAS tar häcken inte skada av en sådan lätt beskärning i maj/juni. Bor ni i zon 1 har ju växterna dessutom hunnit utvecklas längre i maj än i resten av landet.

  Blöder inte avenboken är det ingen fara.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.