Till senaste kommentaren

Avstånd mellan syrenbuskar som ska flyttas?

Vid köp av två syrenbuskar för tre år sen, är den ena busken idag 68 cm och den andra busken BARA 28 cm? Vill nu flytta buskarna till en ny plats där en tredje syrenbuske finns, som planterades för fyra år sen.
Bredvid den syrenbusken finns också en 5-årig stubbe av en ginnalalönn.

Vänder mig till er för att få råd med syrenerna som nu flyttas igen, med vilket avstånd till varandra och till ginnalalönnstubben med mera växttips.
(Till saken hör att vi har en lång syrenhäck som vi inte tog inte skott ifrån, för vi trodde att de lite större köpta syrenerna skulle växa upp lite snabbare.)

Sänder separat med en bild hur det ser ut dit de 2 syrenerna ska flyttas där den 3:e syrenbusken står. Vill helst plantera buskarna i en rad med, kanske lite sicksack beroende på stubben. Stubben markerad med en sten ovanpå.

Tusen tack för hjälpen för att ni finns att rådfråga er!!!
Lena

Kommentarer

  • Hej Lena!

    Syrener är ofta mycket långsamma i starten och det kan många gånger ta upp till fem år innan man ser någon snabbare takt på tillväxten. Men självklart är det också viktigt att växtplatsne blir bra. Syrenplantor kan planteras mycket tätt - när man planterar som en häck brukar man plantera ca 3 plantor per löpmeter, så ett planteringsavstånd på 30-40 cm går bra. Vill man dock att varje planta ska utvecklas till en solitär buske får man ju lämna större avstånd - kanske några meter kan vara lagom.

    Då jag inte kan se att det följde med någon bifogad bild till din fråga så har jag svårt att svara på exakt hur du ska placera plantorna i förhållande till stubben, men stubben i sig (förutsatt att den är död) är inget hinder för planteringen. Problemet kan väl snarare vara att det kan vara svårt att gräva pga av rötterna. Det viktigaste du kan göra för en lyckad etablering är att göra stora rejäla planteringsgropar med mycket ny planteringsjord och sedan sköta vattningen ordentligt de kommande åren. Därefter gäller det bara att ha tålamod, och det får man se till att ha ganska mycket utav när man ska nyetablera syrener.

    Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.