Bägarranka missfärgade blommor och blad

Hej, jag planterade 2 bägarrankor för ett par veckor sedan, de står i soligt läge. Nu har Vissa blommor och blad börjat gulna/få en brun nyans. Vad kan det bero på? Tyvärr har de stått ute någon natt när temperaturen varit runt 0 men jag läste att de ska klara några minusgrader. De är planterade i stora plastkrukor med dräneringshål.

Katarina Grand

Kommentarer

 • Hej Katarina!
  Skadorna på din bägarranka visar tydliga tecken på att plantan antingen utsatts för allt får låga temperaturer eller allt för stark sol. En planta som är van att stå inne i ett varmt växthus måste sakta tillvänjas vid temperaturerna utomhus och även vid det skarpa solljuset. Ett bra sätt är att börja med att ha plantan ute några timmar mitt på dagen och sedan successivt öka på tiden utomhus allt eftersom plantan blir van. Placera den inte i fullt solljus i början, utan skydda den från solen. Lycka till!

  Vill du ha fler tips om bägarranka? Här finns en artikel på vår hemsida.
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • tack för ditt svar.
  Ajdå..jag har misshandlat den totalt förstår jag nu då jag låtit den stå ute dag och natt sedan jag köpte den för ca 10 dagar sedan... Tror du jag kan rädda den nu genom att ta in den på nätterna och låta den stå ute lite mer successivt eller är det ”kört?

  Katarina Grand
 • Hej igen!
  Även om den ser lite "ful" ut just nu så tror jag inte att den dör. Om du gör som jag föreslog så kommer den säkert att repa sig och förhoppningsvis skjuta ut med nya blad och blommor senare på säsongen. Än en gång lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.