Till senaste kommentaren

Bärhäck Saskatoon/Blåbärstry/Aronia

Hej,
Jag vill anlägga en häck och jag vill att den ska producera ätbara bär.
Jag har sneglat på saskatoon, blåbärstry och aronia. Av dessa har jag bara smakat Aronia och tycker inte att de är några höjdare att äta färska.

Hur smakar saskatoon (bärhäggmispel?) i jämförelse? Hur tätt behöver jag sätta saskatoon för att inte få för mycket kikhål mellan buskarna? Växer saskatoon på ett sådant sätt att det blir mycket tomrum längst ner mellan stammarna om man odlar dem bredvid varandra? Hur tätt ungefär bör jag odla dem?

Jag vill att det ska vara en friväxande häck och höjden ska vara minst 1,5 meter men gärna högre. Kanske har ni förslag på annan sorts bärhäck?Med bär som är sötare än aronia?

Är saskatoon surare än blåbärstry?

(växtzoon 2-3)
Hälsningar
Frida
Frida

Kommentarer

  • Hej Frida!

    Tack för dina frågor! Det här med smak är ju ganska personligt och lite svårt att svara på. Häggmispelns bär ska enligt många "påminna om blåbär" vad gäller smaken. Personligen tycker jag mest att de smakar lite strävt och inte särskilt angenämt. I vart fall om man äter dem direkt från busken. Efter tillagning så kan de säkert vara goda, precis som aronia, men ingen av dem är väl direkt något bär som är gott att äta direkt från busken. Blåbärstryn är nog den minst sura av de tre, men den har jag bara smakat på någon enstaka gång.

    Häggmispel blir ganska gles som häck, framförallt nedtill. När de sätts som mindre häckplantor planterar man vanligen 3 plantor/meter, men om man köper de lite större plantorna så kan man möjligen glesa ut detta.

    Vinbär kan kanske vara ett alternativ, men är inte säker på att du får upp den i den höjden som du efterlyser.

    Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.