Till senaste kommentaren

Benjaminfikus - vad är de svarta prickarna för något?

Hej, jag har upptäckt små runda svarta prickar på min benjaminfikus blad. Även vävnad med små svarta prickar i som hänger från ett av bladen. Jag misstänker att det kanske är någon slags spindel som bott i den och att prickarna kanske är avföring? Vad tror ni? Borde jag göra något särskilt åt detta?

Tack på förhand för svar 😊 

Kommentarer

 • Hej, tack för ditt inlägg!

  Det ser ut att vara ett angrepp av sköldlöss. Själva lusen sitter under de skyddande inkapslingarna som syns på bilderna. De brukar vara mer åt det bruna hållet men det kan sätta sig en svart färg från en svamp i lössens avföring som kallas sotdagg. Det här kan hända många krukväxter under vintern när det är mörkt och torrt inomhus, men ofta upptäcks inte skadan förrän vi går mot ljusare tider.

  Försök att duscha av bladen och grenverket i badrummet och pilla bort så mycket som möjligt av "skräpet" som eventuellt sitter kvar. Duscha sedan allt (utom krukan och jorden) med såplösningen som du hittar recept till på vår hemsida - behandlingen behöver ofta upprepas några gånger innan man får bukt med det. Förhoppningsvis har lössen lämnat så att det bara är lämningar kvar.
  Receptet hittar du här: Recept, såpvatten med alkohol i. 

  Med vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.