Till senaste kommentaren

Varför tappar benjaminfikusen blad?

Jag har en benjaminfikus som tappar sina blad, vad beror detta på?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Den vanligaste orsaken till att benjaminfikusar tappar mycket blad är brist på ljus, speciellt under hösten och vintern. Även om de placeras i ett ljus fönster så räcker inte alltid ljuset till, särskilt i de norra delarna av landet. Bladen kommer sannolikt komma tillbaka under våren då solen kommer fram igen.
  Även låg luftfuktighet kan påverka. Se till att duscha plantorna ofta, särskilt om de står ovanför ett element eller annan plats där luften är torr. Vattningen måste också anpassas efter hur ljust plantorna står och hur mycket vatten de förbrukar.
  Blomsterlandet
 • Hej!

  Jag har en Benjaminfikus som verkar frisk, men den växer inte. Köpte den tidigt hösten 2019. Har duschat den och gödslat 1g/mån. nu i vinter.  Edh Svensson
 • Hej Edh!
  Tack för din fråga! Att din planta inte växer så mycket under hösten och vintern är inte så konstigt, då den mörka årstiden i vårt land inte ger plantan tillräckligt med energi för någon större tillväxt. Därför ska du inte heller gödsla något nu under vinterhalvåret. Så snart vårsolen kommer fram lite mera så kan du gå över till gödsling varje vecka. Placera plantan så ljust det går nu under vintern, men undvik sedan direkt solljus när vårsolen tar fart.
  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej! Har samma problem som ovan med att den tappar blad, bor i norra Sverige så det var väl väntat baserat på vad du berättar. Ska man plantera om den i ny

  Med vänlig hälsning, Mirja
  Mirja
 • Hej Mirja!
  Nu på våren kan du plantera om plantan i en något större kruka med ny blomjord. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tror ni den har en chans att återfå blad? De blad som finns har funnits där i flera månader.. Med vänlig hälsning, Mirja 

  Mirja
 • Hej Mirja!
  Det ser ut som att grenarna är väldigt torra, där bladen tappats, så jag känner mig mycket tveksam till att den kommer att återfå blad i dessa delar. Tyvärr. Kanske bättre att börja om med en nya planta? Trevlig helg!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Jag har en benjaminfikus som tappade alla sina blad i höstas efter att den flyttats. Nu på våren så har jag planterat om den, klippt bort en del dött och duschat den ofta men det kommer inga nya blad ännu. Har skrapat lite på barken och det är grönt under men en del grenar är nog torra.

  Den står i ett fönster i söderläge men persiennerna är nere för det mesta. Kan det vara för lite sol för den? Finns det någon mirakelkur man kan testa för att få liv i den?
  Marika Sjöberg
 • Hej Marika!
  Om det är liv i den men det inte kommer några nya blad, så kan det absolut vara att den tyckt att det är för mörkt. Dock så tycker jag nog att den skulle ha fått blad redan, så någon att vänta ännu längre kanske inte ger något resultat.

  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej
  Har ett Benjaminfikus träd som börjar tappa sina blad. Den står precis vid ett fönster men det blir nog

  Tacksam för svar!
  Jenny
 • Hej Jenny!
  Om den bara tappar en del blad och inte så mycket, så är det nog oundvikligt för fikus vintertid. Står den så ljust som det går och framför ett fönster men det ej är tillräckligt så är alternativet annars att köpa en växtlampa och rikta mot växten. Lycka till!
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Trivs fikusen att stå i en självbevattningskruka ?

  Mvh
  Jenny
  Jenny
 • Hej Jenny! Ja, de trivs med jämn fuktighet så en självbevattningskruka passar bra. Särskilt sommartid är de törstiga. Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej,
  Jag vet inte riktigt vad jag ska gøra med detta

  Den har torra blad och tappar dom.

  Love gadde
 • Hej Love!
  Det är vanligt att fikusar tappar mycket blad under höst och vinter. Det du kan göra är att skaka av de torra bladen och invänta vårljuset och se om växten orkar spricka ut med nya blad på grenarna. Eftersom du har planterat växten direkt i en kruka utan hål i botten måste du vara försiktig så du inte övervattnar den. Övervattning kan också orsaka bladfall. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej! Jag har skött benjaminficusar, jättestora exemplar på mitt arbete och även hemma. Jag ställer krukan i en ytterkruka med ca 3 cm lecakulor. Vinter som sommar ser jag till att det alltid finns vatten i ytterkrukan som täcker kulorna, men inte så mycket att innerkrukan står i vattnet. Glömmer jag att vattna så att det blir slut vatten bland lecakulorna börjar den ofelbart tappa blad, vinter som sommar. Rötterna söker sig efter ett tag ut ur krukan och in i lekakulorna. Ibland vattnar jag lite ovanpå jorden om den verkar torr. Fungerar exemplariskt om jag inte glömmer att fylla på vatten. Man får förstås inte glömma att gödsla på sommarhalvåret.
  Margareta Nordh
 • Tack för dina tips, Margaretha! 😀
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.