Till senaste kommentaren

Varför tappar benjaminfikusen blad?

Jag har en benjaminfikus som tappar sina blad, vad beror detta på?
Blomsterlandet Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Den vanligaste orsaken till att benjaminfikusar tappar mycket blad är brist på ljus, speciellt under hösten och vintern. Även om de placeras i ett ljus fönster så räcker inte alltid ljuset till, särskilt i de norra delarna av landet. Bladen kommer sannolikt komma tillbaka under våren då solen kommer fram igen.
  Även låg luftfuktighet kan påverka. Se till att duscha plantorna ofta, särskilt om de står ovanför ett element eller annan plats där luften är torr. Vattningen måste också anpassas efter hur ljust plantorna står och hur mycket vatten de förbrukar.
  Blomsterlandet
 • Hej!

  Jag har en Benjaminfikus som verkar frisk, men den växer inte. Köpte den tidigt hösten 2019. Har duschat den och gödslat 1g/mån. nu i vinter.  Edh Svensson
 • Hej Edh!
  Tack för din fråga! Att din planta inte växer så mycket under hösten och vintern är inte så konstigt, då den mörka årstiden i vårt land inte ger plantan tillräckligt med energi för någon större tillväxt. Därför ska du inte heller gödsla något nu under vinterhalvåret. Så snart vårsolen kommer fram lite mera så kan du gå över till gödsling varje vecka. Placera plantan så ljust det går nu under vintern, men undvik sedan direkt solljus när vårsolen tar fart.
  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej! Har samma problem som ovan med att den tappar blad, bor i norra Sverige så det var väl väntat baserat på vad du berättar. Ska man plantera om den i ny

  Med vänlig hälsning, Mirja
  Mirja
 • Hej Mirja!
  Nu på våren kan du plantera om plantan i en något större kruka med ny blomjord. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tror ni den har en chans att återfå blad? De blad som finns har funnits där i flera månader.. Med vänlig hälsning, Mirja 

  Mirja
 • Hej Mirja!
  Det ser ut som att grenarna är väldigt torra, där bladen tappats, så jag känner mig mycket tveksam till att den kommer att återfå blad i dessa delar. Tyvärr. Kanske bättre att börja om med en nya planta? Trevlig helg!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Jag har en benjaminfikus som tappade alla sina blad i höstas efter att den flyttats. Nu på våren så har jag planterat om den, klippt bort en del dött och duschat den ofta men det kommer inga nya blad ännu. Har skrapat lite på barken och det är grönt under men en del grenar är nog torra.

  Den står i ett fönster i söderläge men persiennerna är nere för det mesta. Kan det vara för lite sol för den? Finns det någon mirakelkur man kan testa för att få liv i den?
  Marika Sjöberg
 • Hej Marika!
  Om det är liv i den men det inte kommer några nya blad, så kan det absolut vara att den tyckt att det är för mörkt. Dock så tycker jag nog att den skulle ha fått blad redan, så någon att vänta ännu längre kanske inte ger något resultat.

  Frida Nyberg Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.