Till senaste kommentaren

Hur ska jag beskära citrusträdet?

Hur ska jag beskära min citronväxt för att få den mer ”träd-aktigt”? Eller ska den beskäras alls? 2021 la jag ner några citronkärnor och detta är resultatet. Tack för hjälp 😀

Kommentarer

 • Hej, tack för ditt inlägg,
  vad roligt att det växt sig så kraftigt på bara några år!

  Jag tycker att du ska plantera om citronen i en större kruka med medelhavs- eller citrusjord, när det är så pass många plantor tillsammans. Troligen börjar krukan bli ganska full av rötter och mer utrymme bidrar till fortsatt tillväxt och att det blir lättare för den att få tillräckligt med vatten och näring.
  När det gäller att beskära kan det bli svårt att säga vilket som är bäst helt säkert. Det är flera plantor som växer tätt tillsammans och det är möjligt att rötterna är så sammanflätade att det inte går att dela på dem. Det gör att det kanske blir mer som en citronbuske som består av fler plantor än ett enda träd.

  Normalt beskär man bara vid behov, om det blir för tätt, grenar växer i kors eller det är så mycket blad att ljus inte kommer åt inuti kronan. Vad du kan tänka på om du skulle vilja korta höjden något är att där du klipper, kommer just den plantan att fortsätta växa, och det gör att det ofta är bättre att ta lite mer än bara "så att en får plats i fönstret"-mycket. Den kommer att fortsätta växa och man är snabbt tillbaka med en planta som blir för stor.

  Om du skulle vilja att den blev mycket buskigare och vidare så kan du ta av kanske en tredjedel av de högsta skotten och kanske så mycket som hälften av de som växer mer runt de högsta - frågan är bara varför den beskärningen skulle göras.

  Det är viktigt att tänka på om man har plats att ställa den lika ljust under nästa vinter om den blir större, det ser ut som att platsen varit bra då den inte kan ha tappat så mycket av bladverket trots den mörka vintern, kanske vara inställd på att ge den en enklare växtbelysning till nästa höst för att hjälpa den lite extra.

  Med vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Hej och tusen tack för ditt utförliga svar!
  Med andra ord behöver det inte beskäras? Jag är inte så kunnig och förmodade mest att det behövde beskäras. Jag ska absolut plantera om den. Jag har sol i princip hela dagen i detta fönster, under sommaren har den fått stå ute med på balkong i samma läge mot solen.
  Varma hälsningar Isabelle
  Isabelle
 • Hej Isabelle,

  Tack för din återkoppling!

  Som min kollega skriver är det alltså inte nödvändigt med beskärning av denna växt utan det görs i syftet att forma den. Antingen för att öka "buskigheten" hos plantorna, för att forma en krona av den, för att ta bort dött material eller för att göra en redan etablerad krona eller buske mer luftig. Det kan även göras för att förhindra att grenar korsar varandra vilket ofta leder till skador på trädet/plantan då de gnids i mot varandra och skrapar upp barken.

  Beskärningen görs därmed alltid med ett bestämt syfte och som tidigare nämnt kan det vara värt att fundera på hur man formar sina plantor och vad deras storlek/form kommer kräva av platsen kommande år.

  Är det ett träd form du vill åt framöver kan du gärna snegla lite på denna artikel: Beskärning av äppelträd. Den vänder sig som du förstår till de som ska beskära äppelträd men kan ge en inblick i hur man ska tänka och hur en växt förgrenar sig vid beskärning. Är det istället en buske du är ute efter så kan denna artikel ge lite grunder i hur man kan tänka vid beskärning: Beskärning av häckväxter.

  Som sagt: beskärningen är inte nödvändig och vill du göra det kan det vara bra att ha en plan på varför det görs och vad du vill uppnå med den.

  Jag hoppas att dessa råd var till hjälp och stort lycka till!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.