Hur beskär man en ek?

Hur beskär man ek-träd?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Såga till att börja med bort alla torra och döda grenar. Ta även bort grenar som växer in i varandra eller som växer inåt i kronan. Större beskärning av ek görs lämpligast på vårvintern. Om det gäller mindre grenar som ska gallras går det bra att göra detta under hela växtsäsongen. Lägg snittet så nära grenkragen som möjligt så inga stumpar blir kvar.
  Blomsterlandet
 • Behöver man spara något skott eller kommer det nya skott oavsett var man klipper.?Frågan gäller en ek
  Joakim Gustafsson
 • Hej Joakim!
  Tack för din fråga! Ek bryter vanligen nya skott även längre ned på grenarna, men undvik att ta bort för mycket, så att trädet inte får ett stympat utseende med fula snittytor som inte läker. Oftast är det kanske bättre att gallra ur grenar här och där och ta bort dessa helt och hållet för att få ett luftigare träd. Lycka till med beskärningen!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • hej!
  jag och min familj var på besök i Uppsalaslott, en sommar för längesen ( 97 ). Då min son såg en ekolon börja växa breved en stor Ek som var 400 hundra år gammalt , så jag tänkte att den kunde vi ta med os hem. Och så blev det, den följde oss på semester till Göteborg, för vår mellan son skulle spela fotbolls turnering.
  Så nu växer den sakta och säkert i vår trädgård i Hälsingland, den är inte så hög ca 8 meter, men den är väldig bred med sinna grenar, ca 7meter i omkrets, den blir väldig känslig på vinter när det snöa för mycket på en dag.
  Jag har tagit bort två grenar i mitt av träden, för tre år sen, för det hade snöa några dagar i sträck, dem hade gott sönder.
  Så, min fråga är:
  jag skulle vilja beskära dom grenar som är längst ner, så att jag kunde lätt komma och klippa gräset och att grenar kunde blir mindre i omkrets och starkare.
  Hur gör jag...????
  Ha det gött.
  MVH. Sergio Lampert
  9 Feb 2021


  sergio lampert
 • Hej Sergio,
  Så fint att läsa om den lilla ekplantan som nu vuxit sig så stor! Det går bra att årligen underhålls beskära grenarna på vårvintern. I mars/april kan du skära bort de nedre grenarna.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • God morgon Linda
  Tack för ditt svar
  Jag är lite nyfiken än 😊
  kan jag då klippa bort några cm. på längde av grenar, så den blir mindre i omkretsen
  Ha en bra vecka
  Mvh Sergio Lampert 

  sergio lampert
 • Hej Sergio!
  Visst kan du minska omfånget på kronan något, genom att korta in grenarna något. Klipp strax utanför en förgrening eller bladknopp. Upp till en fjärdedel av kronans storlek kan man korta in. Även här är vårvintern en lämplig tid för beskärning. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.