Till senaste kommentaren

Hur ska jag beskära fikus robusta?

Hej!
Jag har en stor fikus robusta som är ca 3 meter hög. Dessvärre har den tappat en hel del blad under vintern som inte tycks komma tillbaka. Jag skaffade en speciell lampa åt den för att ge mer ljus till bladen som står som mest illa till, detta var dock försent. Jag undrar nu hur jag ska göra för att få den att växa och skapa nya grenar. Jag har bifogat bilder om ni har några förlag. Jag har ett par grenar som inte har några blad alls, bör jag ta bort dem helt eller kan jag beskära dem en bit så det kan komma grenar på dem? Finns det andra sätt att få dem att skapa grenar på en specifik sida eller del av trädet? Jag läste som något att man kan sätta mossa och lite plats över på stammen för att skapa grenar, stämmer det? Nu är det knappt några grenar på ena sidan samtidigt som alla andra grenar växer på andra sidan så vill ju få den mer jämn och fin. Själv kronan är liksom inte roligt kvar utan växer mest nedåt. Vad kan jag göra i min makt för att dem ska må bättre generellt?
Linus

Kommentarer

 • Hej Linus,

  Tack för dina frågor och bilder!

  Att din ficus har tappat blad och sträcker sig på detta sätt är ett vanligt tecken på ljusbrist. De blad som stått mot väggen klarar växten inte av att försörja nog med ljus och de närmast fönstret sträcker sig för att komma närmare ljuset.

  Min rekommendation är därför att flytta denna växt till ett ljusare fönster där den får mer ljus under hela året och under vintern fortsätta med tilläggsljus i form av växtlampa. Har den inte planterats om på ett tag är ny jord och en omplantering att rekommendera för att ge växten lite mer näring och energi.

  För att få plantan att sätta nya blad och förgrena sig behöver den i första hand flyttas, ny jord och sedan roteras så att den kala sidan får mer ljus för att stimulera tillväxten där och göra kronan jämnare. De långa rangliga skotten kan kortas in för att göra kronan mer stabil så att du lämnar ca 2 blad från stammen enbart och klipper bort de lägre sittande grenarna om du önskar ha den mer som ett uppstammat träd.

  De förgreningar som nu blivit kala kan du skrapa lite lätt på för att se om det är grönt under barken. Är det grönt kan du låta dessa vara kvar så kommer de att skjuta nya blad men är det torrt/brunt hela vägen in till stammen kan dessa beskäras bort till ca en cm ut från stammen.

  Allt detta kommer leda till att växten kanske iden första tiden inte ser så fyllig och rolig ut men kommer att göra den jämnare och mer välmående över tid.

  Stort lycka till med din Ficus och återkom gärna vid fler frågor!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.