Till senaste kommentaren

Beskära stor och hög häggmispelhäck?

Hej!
Vi har nyligt flyttat till ett hus med en häggmispel som är satt som häck mot vägen. Den är flera år gammal och förmodligen aldrig beskuren då den är ca 6 meter hög. Vi skulle vilja korta ner den så den håller en längd på ca 2.5 meter. Går det bra att bara klippa av den till önskan längd eller behöver vi klippa ned den helt? Hur mycket sparar man isåfall och kan jag klippa ned den nu i September?
Tack på förhand!

Elin

Kommentarer

 • Hej Elin, tack för din fråga.

  En häggmispel mår bäst av en årlig gallring då man tar bort de äldsta grenarna för att få en tät förgrening. Eftersom er häggmispel inte blivit beskuren på väldigt länge/inte alls, så kan det vara läge för en så kallad föryngringsbeskärning, som innebär att man tar ner häcken väldigt hårt - vilket den tål.

  Den typen av beskärning kan gärna göras på vårvintern medan buskarna fortfarande är i vintervila. Ni kan ta ner alla grenarna till en höjd på ca 15-20 cm från marken.
  En putsning för att få buskarna att bli mer jämna är bra att göra löpande under hela tillväxtperioden.
  När häggmispeln börjar återfå lite av sin höjd så är JAS-perioden (juli-augusti) en bra tid att göra den årliga beskärningen, frånsett putsningen.

  I princip skulle det också gå att ta ner den till er önskade höjd på 2,5 meter och glesa ur samt ta bort grenar som växer för tätt och är felriktade men av erfarenhet vet jag att den kan både kan vara svårt att komma åt och att få fason på felväxta grenar om den inte beskurits alls. Ofta är äldre friväxande och illa underhållna buskar lite glesa på blad nertill och genom att ta ner häcken rejält så får ni en jämnare grönska ända nerifrån.

  Med vänliga hälsningar,

  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.