När beskär man måbärshäck?

När ska en måbärshäck beskäras?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • En måbärshäck under etablering skall klippas ner innan den börjar grönska. Om det är barrotade häckplantor bör plantorna första året klippas ner till ca 10–15 cm ovanför markytan. Passa på att gödsla plantorna samtidigt med höns- eller kogödsel. Släpp därefter upp plantorna ca 10 cm per år. Ju snabbare man släpper upp plantorna desto glesare blir häcken.
  Om det är krukodlade plantor behöver man inte klippa ner dem lika hårt första året. Klipp ned plantorna till ungefär halva storleken.
  Blomsterlandet
 • Hej! Vi har en 3 år gammal mårbärhäck. Den har växt bra men vi tycker den är lite gles nertill. Vi har aldrig klippt ner den rejält bara putsat på den på sommaren. Ska vi ta ner den rejält nu under vårvintern för att få den tätare, eller kommer den bli det ändå? och hur mycket i såna fall?Mvh Ann-Sofie
  Ann-Sofie Larsson
 • Hej,
  Om ni upplever att den är gles i basen råder jag er att beskära ner den till ca 10-15 cm så kommer den förgrena sig därifrån och bli tät. Nu på vårvintern är det en bra tid, gärna så snart som möjligt eftersom måbär börja grönska tidigt på säsongen.
  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Har en häck som är 15-20 år och den har vi klippt varje år ca 10-15 cm. Nu är den ca 1,30 hög och ganska gles ner till. Hur ska vi göra?

  Anita Peterssopn
 • Hej! Har en Måbärshäck ca 20 år. Klippt den varje år nu är den ca 140 cm hög (minst) och börjar bli gles. Tagit bort gamla grenar. Vill ej klippa ner den helt. Hur gör man har ni något tips?
  Anita Peterssopn
 • Hej Anita!
  Tack för din fråga! För att häcken inte ska bli gles nedtill så är det viktigaste att man formar häcken i en lätt pyramidal form (smalare upptill än nedtill). På så sätt kommer ljuset lättare åt hela vägen ned och grenarna nedtill fortsätter att vara gröna och frodas. När häcken väl blivit gles nedtill så kan det vara svårt att komma till rätta med detta utan att klippa ned häcken helt och "börja om". Om du inte vill klippa ned häcken så får du tyvärr acceptera att den är lite glesare nedtill. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej!
  I höstas oktober satte vi en måbärshäck, ska den klippas ner i år eller ska man vänta så den redigt hinner rota sig innan? Tack på förhand!
  Mvh Johanna
  Johanna
 • Hej Johanna!
  Om det är barrotade häckplantor du har planterat så ska dessa klippas ned till 10-15 cm höjd första våren efter planteringen - alltså nu. Gör det så snart som möjligt innan plantorna hunnit börja grönska allt för mycket. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej,
  Flyttade in i ett hus med en gammal måbärshäck (tror jag) förra året och klippte in den en del på sidorna då den växt ohämmat rätt länge. Ser nu dock att det bara kommer skott på toppen och befarar en rätt ful häck iår. Är det för sent att klippa ner den mkt till 20-30 cm så den får början om? Eller bör jag vänta till nästa säsong och leva med en ful häck

  Mvh Linus 

  Linus
 • Hej Linus,
  Du skulle kunna chansa att beskära den nu men det finns en risk för att den energi du vill åt för att stimulera nya skott redan gått åt till bladsprickning och att den därför inte bryter den mängd skott du önskar dig. Därav kan det vara en god idé att avvakta tills nästa års vårvinter. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej
  Tänkte plantera måbärshäckar. Hur tätt ska de planteras?  Ska de tas ner första året?
  Rolf Lindström
 • Hej Rolf,
  Plantera 3 plantor/meter. Beskärning görs lämpligast år två efter plantering. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Vi fick planterat Måbärshäck förra året runt april/maj och dessa ska ju beskäras på vårvintern har jag googlat mig fram till.. nu undrar jag om det är försent att göra det?
  Johanna
 • Hej!
  Vi fick planterat en Måbärshäck i april/maj förra året. Nu har jag googlat fram att man skulle beskära den tidigt på vårvintern, ska man göra det första året eller år två..?
  Är det försent att göra det nu om den ska beskäras första året? Vad kan hända om man beskär när den börjar grönska? Kan man beskära i Juni istället? Vad är bäst?
  Johanna
 • Hej Johanna!
  Om häcken börjat grönska (bladen börjat öppna sig) så är det för sent att göra det nu. För att stimulera tillväxten och skapa så buskiga plantor som möjligt så ska det göras medan plantorna är i vila (under vårvintern). Den första klippningen är viktigast för att få buskiga plantor som är täta ända nerifrån. Ni får helt enkelt avvakta till nästa vinter och klippa då istället. Ni kommer att "förlora" ett år i början, men förmodligen så hämtar plantorna igen det då de i gengäld hinner utveckla ett större och kraftigare rotsystem. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej, vi planterade en måbärshäck i början av juli 2019, ska den beskäras nu under vårvintern eller vänta tills nästa år? När jag läser dina svar ovan får jag en del tvetydiga svar 😀 Jag bor i Östersund (där det fortfarande är viss snö kvar) så ingen blomning har ännu börjat. VI köpte krukodlade plantor. Så frågan är alltså; när ska den klippas?
  Bör vi gödsla den med ngt speciellt nu under våren?
  Tacksam för svar!
  Sara
 • Hej  Sara!

  Om häcken inte börjat grönska hos dig ännu så går det bra att göra det nu på vårvintern. Om det är krukodlade buskplantor som du köpt så är en första nedklippning gjord redan innan plantorna köptes och du behöver därmed inte klippa ner dem lika hårt. Ungefär 10 cm per år brukar vara lagom att släppa upp plantorna om man vill ha en tät och fin häck.

  Du kan gödsla plantorna med något vanlig trädgårdsgödsel, som t ex Algomin eller hönsgödsel. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej igen! Jag frågade tidigare här om jag kunde klippa min Måbärshäck nu när den börjat grönska lite men ni (Johan Jancke) rekommenderade att jag ska vänta tills nästa år att klippa ner de till 20cm ovan mark som jag egentligen skulle gjort nu. Min fråga nu är då om jag ska klippa något alls i år eller bara låta det växa fram till nästa år?
  Johanna
 • Hej igen Johanna!
  Du kan bara låta den växa i år och så klipper du ner den till nästa vårvinter istället.
  Trevlig helg!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Jag har förstått att det för vissa häcksorter är dåligt med frostnätter och låga temperaturer. I en iver att åtgärda en måbärshäck med gles tillväxt nertill gjorde vi en rejäl beskärning till 15 cm, men nu väntar temperaturer ner mot nollan. Gäller känsligheten för låga temperaturer även måbärhäckar som man ska beskära på vårvintern och bör vi därför vänta med att gödsla den?
  Och ytterligare en fråga, kommer skotten att även komma nedanför dessa 15 cm eller förgrenar sig häcken endast från den nya snittytan?
  Novisen
 • Hej,
  Det bör inte vara någon fara för att rotsystemet skadas av frostnätter. Så snart plantorna börjar grönska är det dags att gödsla med naturgödsel. Nya skott kommer främst växa ut där ni har beskurit men med största sannolikhet kommer det även komma nya skott nedanför beskärningsstället. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Behöver "börja om" med vår Mårbärshäck, är det försent att ta ner den till 10-15 cm nu? Den har börjat få blad och är ungefär 20-30 år gammal.
  Tack på förhand!
  Mvh Anna
  Anna
 • Hej Anna!
  Föryngring av din häck gör du på vintern innan den börjar grönska. Jag skulle råda dig till att avvakta till nästa vinter. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej
  Jag har läst inläggen om tid för beskärning. Dock har ingen haft mitt alternativ. Vi måste byta mur och vi behöver ta bort häcken. Vi fick frågan om att spara den. Häcken är 120 cm hög och är mkt kraftig. Funderade på att kapa den till 50 cm men få är frågan kommer den att klara detta?
  Magnus Rapp
 • Hej Magnus,
  Så bra att du läst igenom tidigare inlägg för att se om något av svaren kunde hjälpa dig. Visst kan du spara häcken och tillfälligt gräva ner på annan plats eller ställa plantorna i hinkar med jord tillsvidare. Det är en god idé att först klippa ner plantorna för att minimera bladverket och göra det lättare för rotsystemet att förse de delar ovan jord med vatten och näring. Placera gärna häcken i halvskugga tills det är dags att plantera den på dess rätta plats och kom ihåg att vattna vid torr väderlek. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Och hej igen.
  Det handlar om drygt 50-55 rotsystem/plantor. Funkar det att gräva upp med rejält med jord och lägga på presenning


  Med vänlig hälsning,
  Magnus
 • Hej,
  Det kan mycket väl fungera eftersom presenningen hjälper till att hålla kvar fukten. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.