När beskär man måbärshäck?

När ska en måbärshäck beskäras?
Blomsterlandet Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • En måbärshäck under etablering skall klippas ner innan den börjar grönska. Om det är barrotade häckplantor bör plantorna första året klippas ner till ca 10–15 cm ovanför markytan. Passa på att gödsla plantorna samtidigt med höns- eller kogödsel. Släpp därefter upp plantorna ca 10 cm per år. Ju snabbare man släpper upp plantorna desto glesare blir häcken.
  Om det är krukodlade plantor behöver man inte klippa ner dem lika hårt första året. Klipp ned plantorna till ungefär halva storleken.
  Blomsterlandet
 • Hej! Vi har en 3 år gammal mårbärhäck. Den har växt bra men vi tycker den är lite gles nertill. Vi har aldrig klippt ner den rejält bara putsat på den på sommaren. Ska vi ta ner den rejält nu under vårvintern för att få den tätare, eller kommer den bli det ändå? och hur mycket i såna fall?Mvh Ann-Sofie
  Ann-Sofie Larsson
 • Hej,
  Om ni upplever att den är gles i basen råder jag er att beskära ner den till ca 10-15 cm så kommer den förgrena sig därifrån och bli tät. Nu på vårvintern är det en bra tid, gärna så snart som möjligt eftersom måbär börja grönska tidigt på säsongen.
  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Har en häck som är 15-20 år och den har vi klippt varje år ca 10-15 cm. Nu är den ca 1,30 hög och ganska gles ner till. Hur ska vi göra?

  Anita Peterssopn
 • Hej! Har en Måbärshäck ca 20 år. Klippt den varje år nu är den ca 140 cm hög (minst) och börjar bli gles. Tagit bort gamla grenar. Vill ej klippa ner den helt. Hur gör man har ni något tips?
  Anita Peterssopn
 • Hej Anita!
  Tack för din fråga! För att häcken inte ska bli gles nedtill så är det viktigaste att man formar häcken i en lätt pyramidal form (smalare upptill än nedtill). På så sätt kommer ljuset lättare åt hela vägen ned och grenarna nedtill fortsätter att vara gröna och frodas. När häcken väl blivit gles nedtill så kan det vara svårt att komma till rätta med detta utan att klippa ned häcken helt och "börja om". Om du inte vill klippa ned häcken så får du tyvärr acceptera att den är lite glesare nedtill. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej!
  I höstas oktober satte vi en måbärshäck, ska den klippas ner i år eller ska man vänta så den redigt hinner rota sig innan? Tack på förhand!
  Mvh Johanna
  Johanna
 • Hej Johanna!
  Om det är barrotade häckplantor du har planterat så ska dessa klippas ned till 10-15 cm höjd första våren efter planteringen - alltså nu. Gör det så snart som möjligt innan plantorna hunnit börja grönska allt för mycket. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.