Till senaste kommentaren

När och hur beskär man paradisäppelträd?

När och hur skall ett paradisäppelträd beskäras, som inte blivit beskuret på länge?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Paradisäppelträd kan beskäras under JAS-perioden (juli, augusti, september) eller på vårvintern. Båda sätten har för- och nackdelar. Ett tips är att ta det mesta under vårvintern, men de större grenarna under JAS-perioden eftersom träden läker bättre då.
  Om trädet inte blivit beskuret på många år får man vara extra försiktig och inte ta för mycket på en gång, då får man bara en massa vattenskott. Dela gärna upp beskärningen på minst tre år, för att undvika att ta för mycket samtidigt. Börja att klippa sådant som ligger i kors, skaver eller växer in i kronan. Finputsa trädet nästa år, och sista året kan trädet sporrbeskäras som viket äppelträd som helst.
  Blomsterlandet
 • Har ett paradisäppelträd som är ca 15 år. Trädgårdskunnig person beskar trädet förra året mycket försiktig. Blommade fint i våras och såg helt friskt ut. Nu har blad börjat gulna med lite brunt på, sedan faller de av. Vad kan jag göra?
  Berntsson
 • Hej,
  Har du möjlighet att ladda upp några bilder på trädet så hoppas jag kunna hjälpa dig med svar. Gärna en helbild och närbild.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej igen,

  Har försökt att ta ett foto. Kanske du från det kan se problemet. De flesta gulbruna bladen har nu fallit av.
  Elisabeth
  Berntsson
 • Hej igen,
  Dessvärre gick inte bilden att öppna. Men det jag funderar på utefter din beskrivning är om trädet står för torrt? På våren finns mycket fukt i jorden och det kan vara en anledning till att trädet var friskt och frodigt då men ju längre in i sommaren desto torrare i marken. Om det är torka som är orsaken kan det hjälpa om du jordförbättrar med kompostjord eller barkmull som ökar mullen i jorden och på så vis håller kvar fukten bättre. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.