Beskära pilträd?

Hej!Jag har fått olika bud på hur vårt pilträd ska beskäras. Så vill frågar experter. Några säger ”hamla” (?) det? Andra säger klipp de understa så man kommer under med ex gräsklipparen och sedan kan du börja med att klippa utifrån och in? Tills då nöjd ”omkrets”.

Tacksam för svar och tack på förhand!
Lena

Kommentarer

 • Hej Lena,
  Båda råden du fått kring beskärning fungerar men innan jag ger dig mitt förslag behöver jag veta vad ditt syfte med beskärningen är? Är det för att minimera kronans omfång?
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Där ser man. Jag tycker den börjar bli för stor i omgång till vår ”lilla trädgård” och känner att det är bättre att ta den i tid dvs innan den blir ohanterlig Men samtidigt vill jag inte förstöra den runda fina formen.
  /Lena  Lena
 • Hej igen Lena,
  Då råder jag dig att beskära tillbaks grenarna till hälften. Det ser ut som om du har en klotpil ’Bullata’ vilken naturligt formar sin krona rund, du behöver alltså inte forma den. Klotpil är ett träd som växer sig omfångsrikt och kan med åren bli 8 meter högt. Det betyder att du årligen kommer behöva beskära tillbaks trädet om du vill hålla det litet. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej igen!
  Å toppen tack för hjälpen! :-)
  /Lena
  Lena
 • Hej, jag har ett pilträd som knäcktes på mitten av stormbyar förra helgen. Nu undrar jag hur jag ska göra för att börja om och så småningom få tillbaka ett nytt pilträd. Ska jag kapa stammen som är kvar jäms med backen, eller ska jag kapa den lite grann och låta kvistar växa ut på stammen som är kvar?
  /Carina
  Carina Jenslid
 • Hej Carina,
  Det var tråkigt att höra om ditt träd. Som tur är så är pil mycket tacksamma att bryta nya skott så det kommer alldeles säkert återhämta sig snart igen. Om du kapar trädet längst ner vid basen kommer den förgrena sig därifrån och då blir trädet snarare en buske. Beskär du istället en bit upp på stammen kommer du få ett stamträd om visserligen lågt sådant den första tiden. Svaret blir alltså att det beror på vad du önskar av utseende då båda vägarna går bra.

  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.