När skall man beskära svartaronia?

När skall man beskära svartaronia?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Aronia kan beskäras under JAS-perioden (juli-september) och på vårvintern. Om häcken inte nått önskad höjd ännu, kan man bara gallra ut lite torra och vissna grenar. Om man vill hålla tillbaka storleken så klipper man även sidor och toppar.
  Vissa föredrar att beskära fullvuxna svartaronior i samband med skörd av bären, då de mognat på sensommaren. Andra klipper dem direkt då vintern håller på att övergå till tidig vår. Fördelen med beskärning på sensommar/ hösten är att plantorna sätter igång att växa snabbare på våren.
  Blomsterlandet

 • Buskarna är 1,5 meter, vi vill få dom tätare nedtill eftersom de ska fungera som insynsskydd för avloppsanläggning
  Anna Ditzinger
 • Hej Anna!
  Din fråga är lite otydlig, men jag utgår ifrån att det är svartaronia du skriver om efter som det är detta inlägg du kommenterat. För att få dessa tätare nedifrån så gallrar du ur ungefär en tredjedel av stammarna. Då klipper bort dessa med en sekatör så långt ned du kommer åt. Det kommer då att skjuta flera nya skott nedifrån. Lämplig tidpunkt att göra detta är nu innan bladen slår ut. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för bra svar.

  Anna Ditzinger
 • Hej! Jag har en hög aronia häck som jag tänkte klippa ner i höst,och nu undrar jag hur långt ner törs jag klippa den. Lisbeth
  Lisbeth Lindkvist
 • Hej Lisbeth!

  Som jag skrev i ett svar tidigare i tråden så är det bäst att klippa ner aronia (och andra prydnadsbuskar) under vintern, innan bladsprickningen. Om du menar att du tänker skära ner hela häcken för att föryngra den så skulle jag rekommendera att du lämnar ca 10-20 cm kvar. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för snabbt  svar och ja jag har tänkt att skära ner hela häcken 🤗 Lisbeth
  Lisbeth Lindkvist
 • Förra året planterade jag en Vårolvon.
  Nu har den fått små svarta insekter på bladen.
  Bladen böjer sig och torkar.
  Vad är det för sorts insekter? Vad kan jag spruta med för att få bort dem?



  Karin Hagman
 • Hej,
  Det låter på din beskrivning som du fått besök av bönbladlus. Dessa behandlas lämpligast med såpalösning som sprayas över bladen. Upprepa behandlingen vid 3-4 gånger. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej! Vår svart aroniahäck är ca:1,50 m hög men det växer bara på de översta 60 cm:na resten är bara pinnar neråt. Den är ca.10 år gammal.
  Du skriver att man kan skära ner den helt till 10-20cm men skulle man kunna göra denna grova skärning nu när vi är inne i april/maj och bladen redan kommit längst upp?
  Johanna
 • Hej Johanna,
  Det är i senaste laget att göra en föryngringsbeskärning nu utan helst ska det göras på vårvintern innan den slagit ut sina knoppar för att energin i rotsystemet ska gå till bladsprickning. Jag råder dig att vänta tills nästa år med beskärning. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej,
  Jag har en fråga kring vår Aronia häck (Hugin) som vi själva planterat. Jag tror det är för 5 vårar sedan. När vi köpte den fick vi instruktionen att klippa ner den varje vår och att vi skulle klippa ner den så att den skulle växa upp 10-15 cm för varje år. Dvs utgå i från hur lågt vi klippte den året innan och spara ytterligare 10-15 cm. Och sedan fortsätta på det sättet tills att den nått önskad höjd för att få en tät och fin häck. Jag måste ha missuppfattat detta totalt eller gjort helt fel, för nu efter 5 år är den lika låg som när vi köpte den 😀 Och nu undrar jag därför hur vi ska göra för att snabbast få upp den till önskad höjd 1-1,5meter.

  När jag läser ovan verkar det som att vi inte skulle klippt den alls de första åren, utan bara gallrat ut torra grenar. Stämmer det?
  Petra
 • Hej Petra,
  Rådet att årligen klippa tillbaks häcken var rätt eftersom det är en uppbyggnadsbeskärning som ger en tät häck. Men säsongen då buskarna planterades bör dessa inte klippas ner eftersom all energi ska går till rotbildning och etablering snarare än att bryta nya skott efter en beskärning. År 2 däremot är det dags för att skära tillbaks fjolårets tillväxt till hälften och därefter årligen tills dess att häcken nått önskad höjd.

  Eftersom plantorna inte har tillåtits växa på höjden har förmodligen energin istället gått åt att utveckla ett kraftigt rotsystem vilket är bra. Om ni låter häcken vara i år och inte beskär men istället gödslar med antingen blodmjöl eller hönsgödsel (dosera enligt förpackningens instruktioner) bör den växa kraftigt den här säsongen.
  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.