Hur beskär vi vår kornellhäck?

Hej!
Jag har en 40 meter lång häck av kornell ivary halo som totalt har gått sönder av den tidiga och tunga snön som kom. Nu när snön har smält så är den av på väldigt många ställen. Vi har också gjort missen att vi inte har beskärt den särskilt mycket sedan vi planterade den 2018 så den har växt sig väldigt stor och grenarna blivit bruna. Jag har försökt läsa mig till att man kan beskära den rätt hårt. Nu till min fråga, hur mycket kan vi beskära den/hur ska vi beskära den och kan vi göra det nu eller måste vi vänta tills det är varmare? Vi bor i Timrå kommun.


Tack på förhand!
Med vänlig hälsning,
Sandra

Sandra

Kommentarer

 • Hej Sandra,

  Tack för din fråga!

  Rysk kornell tål en hård beskärning under vårvintern vilket också ger nya, friska skott i de härliga färgerna. Denna växt gallras eller skärs ner helt under vårvintern men död ved/avbrutet kan alltid tas bort oavsett årstid. Dock är kornellen väldigt tålig och man kan vara ganska tuff mot den oavsett årstid även om blomningen då kan utebli.

  Min rekommendation är därför att gallra detta året under denna månad för att få bort det avbrutna och ta ner ca hälften av det gamla till ungefär 10 cm ovan mark. Detta kommer då stimulera ny tillväxt under denna säsong och ni kan nästa år gallra bort den andra hälften.

  Jag hoppas att detta kan vara till hjälp och stort lycka till med er kornellhäck!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.