Till senaste kommentaren

Kraftig beskärning av äppelträd?

Hej,
Jag behöver kapa toppen på mitt äppleträd med minst 1 m av stammen i kronan då våra koloniregler säger ca 5-6 m i höjd, trädet är väldigt gammalt (60-talet) med gott om grenar ner till 1,5 m från marken upp till 7,5 m till toppen, trädet bär mycket och fin frukt ännu. Hur göra med en så stor beskärning? Ps. 2-3 sorter inympade också. Ds.
Tackar för svar.
Mvh M
M

Kommentarer

  • Hej!

    Att i efterhand sänka trädet kraftigt på ett gammalt träd är aldrig särskilt idealsiskt. Jag antar att du då behöver ge dig på att såga i ganska grova stammar? Ett äppelträd i god tillväxt kan läka ihop snittytor på upp till kanske 8-9 cm i diameter. Om man sågar av grövre grenat så kommer snittytorna inte att läka ihop helt, utan stå öppnas som en inkörsport för t ex rötsvampar. Men ibland måste man ju göra sådana ingrepp ändå...

    Ett äppelträd klarar en reducering av kronans storlek med ca 20-25% av den totala kronans volym. Den sänkniong av höjden som du talar om borde ju rymmas inom den mängden, men undvik att göra andra större ingrepp i trädet samtidigt utan sprid i sådana fall hellre ut åtgärderna på flera år. De inympade sorterna borde inte ställa till några större problem, så länge de inte är ympade på de grenar som behöver sågas bort.

    Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.