Till senaste kommentaren

Beskärning av toppympade silverpäron?

Jag har toppympade silverpäron, Pyrus salicifolia ´Pendula´. De har förmodligen aldrig blivit beskurna och är nu alldeles för höga och breda. Löven sitter ytterst på grenarna, som är kala längre in mot stammen. Hur hårt kan de beskäras och när är bästa tiden att göra det?

Kommentarer

 • Hej, tack för din fråga!

  Silverpäron kan med fördel beskäras nu under JAS-perioden (juli-september), men kan också beskäras på vårvintern när de ska till att börja växa.

  Nu ser jag inte ditt träd men generellt så tycker jag att löpande underhållsbeskärning är bra nu på sensommar/höst. Att beskära på vårvintern gynnar fler nya skott och i ditt fall kan det vara bra att ta en del nu och en del på vårvintern.

  Nu på hösten kan du ta de skott som korsar varandra och växer inåt. Men också de som är uppåtriktade och uppåt/åt sidan eftersom du tycker att trädet blivit alldeles för högt. De grenarna kan kortas in en hel del.

  Grenarna som hänger mer kan kanske jämnas till och tas en del av, men det kan vara bra att spara lite på dem till vårvintern. Om du klipper in dem hårt då så kommer det att gynna nyväxt på de grenar som inte rakar i höjden.

  Vänliga hälsningar,

  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.