Tips vid plantering av björnbär?

Hej! Jag har läst att björnbär gärna trivs mot en södervägg och jag vill plantera en Loch tay vid en förrådsvägg med mkt sol. Den är för upp till zon 2 och jag bor i zon 3, kan den klara sig ändå om den får stå vid den soliga väggen? Eller hur ska jag tänka? Hur djupa rötter kommer den få? Det är nämligen småsten runt förrådet och jag kan gräva ca 40-50 cm djupt samt 50-80 cm brett för plantan. Utanför de måtten kommer det vara sten. Letar rötterna sig emellan och har björnbär rötter som kan leta sig in i eventuella dagvattenrör som ligger på 50 cm djup och ner? Kan jag lägga något emellan för att hindra rötterna att sprida sig längre neråt eller begränsar jag då plantan med bär? Letar sig björnbärens rötter neråt och under förrådet eller mera på ytan? Min tanke är att sätta plantan en bit ut från väggen, med en spaljé med ca 10-15 cm mellan vägg och spaljé. Finns det risk att plantan skadar fasaden som är av trä? Det är dock ett oisolerat förråd, så ingen husfasad. Jag önskar även planerat en buskros vid förrådets östra vägg. Samma frågor uppstår här, då jag uppfattat det som att rosors rötter går djupt. Samma sak med sten under 50 cm. Om jag förstått det rätt så passar det att flytta min björnbär nu på hösten. Jag har även en Thornfree och båda sitter nu vid staket mot skogen med övervägande sol men skugga från eftermiddagen.Kan de båda trivas kvar om väggen inte är lämplig? Jag vet dock inte vilken av dem som är Thornfree och vilken som är Loch Tay, går det att se för er?

Kommentarer

 • Hej!

  Det går jättebra att flytta björnbären nu och de trivs bäst vid en skyddad södervägg. Hur stort eller djupt rotsystemet blir med tiden är svårt att säga, men jag skulle inte oro mig för det. Växters rötter söker sig till vatten, så vattnar du rikligt vid torka finns ingen anledning för rötterna att söka sig in under förrådet eller in i några rör. Någon barriär behövs inte. Rötterna kan leta sig in mellan mindre stenar utan större problem bara planteringsgropen är stor nog. Björnbär klipps ner regelbundet efter skörd och har inga självhäftande sugfötter, så jag skulle inte oroa mig för skador på fasaden. Det är svårt att se skillnad på sorterna från bilderna, men Loch Tay är en kompaktare sort medan Thornless får långa rankor och är delvis vintergrön.

  Lycka till!

  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej, vad intressant. De som har långa rankor nu är Loch tay. Jag lyckades lista ut det då en av mina andra fortfarande hade etiketten kvar. Hur kommer den som inte har vintergröna blad se ut på vintern? Är det någon av dem som kommer vara mer täckande? Sommar eller vinter? Det kan avgöra min placering något. Jag har en fristående spaljé i söderläge där jag vill ha så mkt växtlighet som möjligt, året om. Vilken av dem bör jag välja att ha där och vilken vid vägg, av de jag har? Spaljén är ca 250 hög och flera meter bred. Jag undrar även om senblommig klematis kan sitta nära Björnbär? Rent utav få skugga av den? Just nu det sitter klematis nära minikiwi och björnbär. Kiwin är ny och har bara nån kortare ranka än så länge. Kvävet någon av dem varandra? Bör jag flytta klematis och isf när?
 • Hej!

  På vår hemsida kan du läsa mer om de olika växterna och se vilket planteringsavstånd som rekommenderas för att de inte ska hamna för tätt. Eftersom björnbär vill ha full sol för att ge bra skörd skulle jag inte plantera klematis alltför nära så att den skuggar för mycket. En björnbärsbuske som inte är vintergrön har kala, kraftiga grenar vintertid. Den mest kraftigväxande sorten (Thornefree) skulle jag plantera där det finns mest utrymme för den att breda ut sig. Hösten är en bra tid att flytta klematis liksom de flesta fleråriga växter.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.