Blåbärstry

Hej, jag har planerat att börja odla blåbärstry i anslutning till tre svagväxande äppleträd. Jag vill att de ska vara så låga som möjligt och att de helst ska breda ut sig istället för att växa på höjden. Är ” Blue velvet” den sort som bäst uppfyller dessa önskemål? Jag har förstått att man måste ha ytterligare en sort eftersom de kräver korspollinering. Tänkte ha en kompletterande buske, men hittar bara väldigt höga sorter. Kan ni rekommendera en buske som passar ihop med Blue velvet som inte blir så hög? Sedan undrar jag när det är lämpligast att plantera blåbärstry och om de är en beställningsvara eller ingår de i ert ordinarie sortiment? Vänliga hälsningar Lisbeth Caoud
Lisbeth Caous

Kommentarer

 • Hej Lisbeth!
  Tack för din fråga! Det stämmer att 'Blue Velvet hör till de lägre mer kompakta sorterna, så den skulle kunna passa bra, Det finns även andra kompakta sorter som du kan ha tillsammans med den, t ex sorten 'Anja' som blir ca 50 cm hög. Plantera kan du göra under hela växtsäsongen, från vår till höst. För information om vilka sorter som finns hemma eller om de går att beställa kontaktar du din lokala Blomsterlandetbutik, då sortiment och tillgång kan variera. Lycka till med planteringen! 

  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • OHej,jag tänker plantera blåbärstry,och skulle uppskatta att få tips om sorter.Gärna som mognat tidigt,och blommar så att de kan pollinera  varann.Gärna kring 1,5 m. höga .Tänkte plantera tre st.
  Mvh Eva-Maria
  eva-maria
 • Hej Eva-Maria,
  Här kommer 3 förslag på odlingsvärda sorter, både tidiga, ca 100-150 cm och som korspollinerar varandra (klicka på länken för att läsa mer om dem här på hemsidan): ’Balailaika’, ’Atut’Kalinka’ Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej!Jag har fått idén om att ha blåbärstry på min jättesoliga balkong så jag behöver tips inför detta. Jag har förstått att man behöver tre plantor för att det ska bli bra, ska de vara av olika sorter då och isåfall vilka passar bäst ihop? Är det skillnad på smak på bären mellan olika sorter också? De får gärna vara i någorlunda kompakt form, eller tåla beskärning, så att de inte tar över hela balkongen./Julia
  Julia
 • Hej Julia,

  Tack för dina frågor!

  Över lag har blåbärstry samma förväntade sluthöjd men kan alla gallras under vårvintern. Den förväntade sluthöjden är mellan 100-150 cm men kan eventuellt bli något lägre vid plantering i kärl/kruka på balkong.

  De sorter vi kan erbjuda har en blomningstid under April-Maj eller endast April. Detta gör att de kan kombineras valfritt då korspollineringen sker under blomning. Den mest smakrika sorten som jag kan rekommendera är 'Borealis' som sedan kan kombineras med två andra sorter för bästa resultat.

  Jag hoppas att detta kan vara en god hjälp på vägen till din framtida blåbärstry odling!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
 • Tack för svar! Finns dessa plantorna i butik eller måste man beställa dem online? Jag hade velat se plantorna innan jag köper men förstår inte riktigt feån hemsidan om de finns i butik eller inte.
  Mvh Julia
  Julia
 • Hej Julia.

  Vi har blåbärstry i våra butiker också, så du måste inte beställa dem online.
  Om du kontaktar vår kundservice kan du få hjälp att kolla upp vilka sorter som finns i en specifik butik. Maila till kundservice@blomsterlandet.se

  Vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.