Bladlöss

Hej!
Jag har ständigt återkommande problem med bladlöss. Både på mina krukväxter inomhus och hos växterna på min balkong. Bor i Skåne, Helsingborg.
Inomhus gäller det tex elefantöra, murgröna, peperomia, pilspetsblad. Rum med stora söderfönster. De står inte i direkt solljus men när solen skiner blir det varmt i rummet. Låter växterna torka upp mellan vattningarna. Ger flytande näring med jämna mellanrum. Har ofta ett fönster lite öppet så luften cirkulerar. Bladlössen kommer med jämna mellanrum året runt. Brukar spraya alla angripna växter med såpvatten (diskmemel+vatten) när lössen kommer. Sprayar i alla "skrymslen och veck" hos bladen och försöker även "spraya bort" lössen så gott det går. Gjorde detta senast i förrgår.

Min balkong ligger också i söderläge. Icke inglasad. Här brukar jag få löss på smultron, gräslök, örtkryddor, silverax, solhatt, klematis, näva, eventuella sommarblommor, äppleträdet. Vattnar regelbundet under säsongen. Ger flytande näring med jämna mellanrum. När växterna planterades (för något år sedan gällande perennerna) så använde jag bra jord anpassad för respektive växt. Har myllat ner långtidsverkande gödning förra veckan. Brukar även på balkongen spraya växterna med såpvatten som ovan. Nackdelen med såpvatten är att bladen tar skada och blir fula och bruna.

Nu var jag nyss ute på balkongen och tittade till mina smultronplantor. Hittade massa löss på dem redan! Vad ska/kan jag göra?! Är så trött på dessa löss som bara förstör växterna. Försöker göra allt rätt och blir bara ledsen när jag får ohyra hela tiden.

Tack på förhand!
Anna
Anna

Kommentarer

  • Hej Anna!

    Jag förstår att det här är en jobbig situation för dig och att du kämpat mycket för att bli av med bladlössen. En orsak till att det är svårt att bli av med bladlössen helt på din balkong är att bladlössens ägg övervintrar för att sedan kläckas på våren. Därav det tidiga angreppet på dina smultronplantor. Så länge växter och jord finns kvar, kvarstår dessvärre problemet. Mitt bästa tips är att försöka få tag i rovkvalster, så att du på biologisk väg kan få bukt med bladlössen. Vad gäller växter inomhus är det viktigt att det inte blir för varmt, att inte ha för små krukor, bra jord och att diska gamla krukor med hettvatten och diskmedel innan nya växter planteras i dem. Även här kan du förebygga och behandla med rovkvalster. Rovkvalster kan du beställa via olika e-handlare. Pröva söka på nätet så hittar du säkert lämpligt inköpsställe.

    Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.