Till senaste kommentaren

Blir ej av med Sorgmyggor trots nematoder.

Hej. Jag delade på en monstera till två krukor och planterade om med premiumjord och lecakulor i botten. Efter ett tag kom det massor av sorgemyggor som sedan spred sig till alla mina växter (runt 30 st) Jag har behandlat 2 omgångar med nematoder utan resultat. (finns inga kvar i de 2 andra rummen dock utan de som finns kvar är i de rummet där just monsterorna står) Jag tror att jag har fått dessa sorgmyggor efter omplanteringen av monsterorna då de är mest sorgmyggor i och kring dom. Nu vet jag inte vad jag ska göra. Nematoder ska väl ta bort dessa? Första omgången gjorde jag för en månad sedan och andra omgången för två veckor sedan. Jag hällde minst 1-1.5 dl nematodblandning (nematod plus vatten) i monsterorna och 0.5-1 dl i de andra krukorna (monsterorna är rejält stora). Vattnar de flesta växter 1 gång per vecka. Hur går jag tillväga nu?

Tacksam för svar!
Elina

Kommentarer

 • Hej Elina,
  Sorgmyggor trivs där det är fuktigt. Ett tips är att låta jorden torka ut ordentligt i monsternas kruka. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • HejJag slängde alla mina blommor för att bli av med sorgmyggorna. Efter två månader ser jag fortfarande enstaka sorgmyggor flyga omkring. Jag har satt upp gula klisterremsor som har tagit ett antal. Vad lever de av? Alla krukorna är diskade och jag har ej frukt framme.
  Anna
 • Hej!
  De lever av multnande växtdelar, alger och delar av växtrötter i jorden. Det behövs säkert inte mycket för att lyckas hitta något ätbart, men två månader låter länge. En fluga kan leva i 5 veckor läste jag. Du kan testa att ställa ut några små vattenglas, där brukar de flyga ner och drunkna. 
  Det är sorgmyggans små genomskinliga larver som man kan hitta i jorden som gör störst skada. De är väldigt vanliga och svåra att bli av med helt om man vill odla. Klisterremsor och nematoder är det som hjälper. När jorden snabbare torkar upp så blir den mindre inbjudande för dessa sorgmygg, så då minskar de oftast. Hoppas du vågar skaffa nya växter så småningom, trots sorgmyggen.
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.