BRF- Växter på innergård

Hej!Skriver från BRF Bergsunds strand 34-38 i Stockholm. Vi har byggt ett jätte fint trädäck på innergården som skulle behövs piffas upp med blommor och växter och undrar om nikan hjälpa oss med det?
Innergården är "inrigad" mellan tre hus så på sommaren blir det väldigt värmt och ganska vindstilla så behöver väster som tål värme. Vi har byggt några pergola (se bifoag fil) där tänkte vi att det skulle vara fint med klätterväxter. Jag funderar på Rosa (Storblommiga Klätterros-Gruppen) CAMELOT tillsammas med Rosa (Helenae-Gruppen) 'Lykkefund' Barrotad rosplanta eller Fallopia baldschuanica 'Aubertii' Buskplanta, vad tycker ni passar bäst? Passar dem ihop? Passar dem vårt klimat? Dessa växter ska självklart ha en kruka/blomlåda och dem ser du på bilden nedan.


Vi kommer ha tre stycken blomlådor (den stor till vänster) storlek: 160x40x200h.
Hur många plantor behöver vi plantera i varje blomlåda samt hur mycket jord?

Fråga nummer två.
Vi kommer även ha 3 stycken 40 cm höga runda krukor samt 3 stycken 60 cm höga runda krukor på trädäcket (se bild på krukorna nedan).
Till dessa tänker jag mig ett litet "träd" i den högre och blommor i den andra. Vilka blommor/ växter skulle du rekommendera för dessa krukor och klimatet?Fråga 3. Till sist kommer vi ha två bänkar med inbyggda krukor, där vill jag också ha fina blommor, vad rekommenderar ni?Skulle vara uppskattat om ni kan komma med förslag om blommor/träd och växter som är rätt för klimatet, går i samma färgskala samt hur mycket jord som behövs för detta arrangemang.
Efter vi har då talats visa kan vi se hur vi lättast gör en beställning. Kan till frakta till oss i Stockholm?

Tacksam för all hjälp!

Mvh
Evelina


Evelina Edström

Kommentarer

 • Hej Evelina,
  Ni har verkligen fått en fin innergård men många möjligheter att inreda trädäcket med växter. Jag tycker att kombinationen med rosorna 'Camelot' och 'Lykkefund'. Det är två starkväxande rosor som dessutom är härdiga. Helst bör jorddjupet vara 50 cm men det är mycket möjligt att 40 cm också går bra. Men kom ihåg att årligen jordförbättra genom att tillföra rosjord och näring till rosorna. Jag har svårt att avgöra hur mycket jord som går åt dock.

  Som mindre träd rekommenderar jag dvärsyren 'Palibin' eller alpvide som båda är tåliga som trivs i krukor. I de mindre krukorna kan det vara vackert med stäppsalvia och ulleternell eller lavendel och lammöron 'Big ears'.

  I krukorna på vardera sida om bänken föreslår jag fjärilsväxter som sommarblommande jätteverbena, silvernjurvinda och daggsalvia.

  Dessvärre levererar inte Blomsterlandet hem till kunder men annars är ett förslag att ni beställer växterna från er närmaste Blomsterlandetbutik alternativt själva plockar ihop jord och växter och bokar ett eget bud.

  Stort lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej Linda,
  Tack så mycket för bra tips! Är jätte nöjd med denna informationen.

  Okej, då kanske det är lättast att vi kommer förbi en av er butiker och bokar ett bud.
  Finns alla dessa blommor/växter i sortimentet nu eller kommer dem in senare?

  Tack!

  Mvh,
  Evelina
  Evelina Edström
 • Hej igen Evelina,
  Tack för du uppskattar hjälpen. De flesta av växterna finns i sortimentet redan nu men det är också mycket möjligt att vissa kommer in senare till butiken eller att du behöver få hjälp av personalen att beställa. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.