Bruna blad på fikus

Hej! Min fikus får konstiga bruna fläckar på sina blad med jämna mellanrum. Först trodde jag att det hade att göra med solbrist så jag flyttade den närmare fönstret men det fortsätter, kan det vara någon parasit eller liknande? Hur behandlar jag detta i sånna fall? Tack på förhand! 

Nicole

Kommentarer

 • Hej Nicole,

  Tack för din fråga och bild, bruna fläckar kan bero på olika saker.
  Vattnar du dem nått med näring, eller har du planterat om den sen du köpte den?
  Börja iallafall med att ta bort de angripna bladen.

  Ha en fin kväll!
  Josefin Lundgren
 • Hej,
  Jag har inte planterat om trädet, jag fick det för ungefär 2 månader sedan och slängde på lite långtidsverkande gödsel enligt instruktioner. Tar bort bladen så fort jag märker att något är angripet och det kommer som sagt något med jämna mellanrum
  Nicole
 • Hej Nicole,
  Det ser ut som att din fikus behöver högre luftfuktighet kring sig för att trivas. Blir det för torrt kan plantan lätt angripas av växthusspinnkvalster. Behandla i så fall genom att skölja blad och stjälkar ofta under 1-2 månader och däremellan spraya med växtvårdsmedel som tex såpavatten. En annan orsak till de bruna bladen kan vara bladfläcksjuka. Men jag har lite svårt att se på bilden för att kunna avgöra. Du gör i vilket fall helt rätt som plockar bort de angripna bladen. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.