Till senaste kommentaren

Varför får kanariepalmen bruna blad?

Jag har en stor kanariepalm som har fått många vissna, bruna blad. Det kommer dock nya så den verkar trivas ändå. Men vad kan jag göra för att undvika att bladen blir så fula?
Jag funderar på om det beror på omplantering eller att jorden inte är bra.
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Kanariepalmer är verkligen fina och tåliga medelhavsväxter. Att jorden skulle påverka palmen negativt är inte troligt utan beror snarare på omplanteringen som kan störa växtens rotsystem, vilket kan orsaka att vissa blad vissnar. En annan anledning till att blad vissnar är att kanariepalmen byter ut sina blad allt eftersom den växer. De gamla bladen vissnar då bort till förmån för nya blad. Klipp bort de döda bladen och avvakta ett par veckor så återhämtar den sig säkert.
  Om plantan får bruna blad under vinterhalvåret så kan det istället ha med vinterförvaringen att göra. Se till så att plantan står så ljust som möjligt, samt att temperaturen inte är för hög. Se även till att inte gödsla och vattna för ofta under vintern – vattningen får man anpassa efter temperaturen och gödsling max en gång per månad.
  Blomsterlandet
 • Hej, jag har två frågor, vad heter palmen på bilden nedan och kan jag beskära den? Den har blivit så hög i stammen. Då tänker jag alltså om jag kan skära av stammen och stoppa ner den i jorden igen? Kommer det bildas nya rötter på toppdelen, den som jag skär av? Kommer det växa upp nya blad från den gamla stammen?

  Sofie
 • Hej,
  Palmen är en KANARIEPALM Phoenix canariensis. Den går tyvärr inte att beskära annat än att du skär bort äldre blad nedtill och klipper bort de partier på bladen som är intorkade. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare • Hej, Jag har köpt 4 st kanariepalmar för två veckor sen. Två av dem mår jättebra och två av dem har blivit helt bruna/gråa, hela palmen är torr och bladen har krympt ihop och glesnat. Jag har förvarat dem på samma plats hela tiden. Vad är fel?
  (Har precis tagit bort dem från krukan och bara ställt upp dem för att ta en bild här ovan) 

  My • Hej, Jag har köpt 4 st kanariepalmar för två veckor sen. Två av dem mår jättebra och två av dem har blivit helt bruna/gråa, hela palmen är torr och bladen har krympt ihop och glesnat. Jag har förvarat dem på samma plats hela tiden. Vad är fel?
  (Har precis tagit bort dem från krukan och bara ställt upp dem för att ta en bild här ovan) 

  My • Hej, Jag har köpt 4 st kanariepalmar för två veckor sen. Två av dem mår jättebra och två av dem har blivit helt bruna/gråa, hela palmen är torr och bladen har krympt ihop och glesnat. Jag har förvarat dem på samma plats hela tiden. Vad är fel?
  (Har precis tagit bort dem från krukan och bara ställt upp dem för att ta en bild här ovan) 

  My
 • Hej,
  Jag köpte 4 st Kanariepalmar för 3 veckor sen.
  2 av dem har blivit helt torra, skiftat färg till grå, bladen har dragit ihop sig till en betydligt mindre storlek och bladen har inte själva ”solfjäderkänslan” längre. Palmerna har stått på samma plats och fått lika mycket vatten / sol (+ näring) under hela perioden. Vet ni om det finns någon anledning till att det har blivit så här? Tror ni att dem kommer återhämta sig?

  Tacksam för svar 🙏🏻
  (Brukar stå i krukor men tog upp dem för att kunna ta en bild) 

  My
 • Hej,
  Palmerna som är torra och gråa i färgen har tyvärr torkat. Eftersom växter är individer och beroende på hur väl utvecklat rotsystem dessa har måste de också skötas individuellt. Så även om du skött dem likadant har dessa två som torkat behövt mer vatten. Klipp bort alla döda stjälkar och vattna palmerna en gång men därefter avvaktar du med vatten tills du ser att det börjar växa fram nya blad. Då först kan du vattna igen. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej, köpte två stycke kanariepalmer för en månad sedan. Eftersom det fortfarande var kallt ställde jag dom i källaren och vattnade dom väldigt lite. När solen tittade fram körde jag en vecka med att ställa ut dom lite varje dag för att dom skulle vänja sig vid sol.Planterade om dom till ny kruka med endast medelhavsjord. Efter två dagar ser dom ut så här. Vad ska jag göra?
  Har fått ställa in dom i huset samtidigt eftersom det blev minusgrader om nätterna igen, men tar fortfarande ut dom om dagarna.

  Oskar
 • Hej, jag har samma problem som My.Våra Kanarie palmer har gulnat i dom inte nya skotten och blivit gråa och torra på resten. Går dem att rädda?


  Mvh
  Ida
  Ida Axelsson
 • Hej,
  Tack för frågor och bilder. Att palmerna gulnat och bladen torkat in beror förmodligen på de stora omställningarna som palmen varit med den senaste tiden. Dels flytten från växthuset där den fått kraftigt med ljus, till en omplantering som kan ha stört rotsystem och att tå utomhus i den kyliga luften. Klipp bort de blad som har torkat och därefter kan det vara bra att spraya bladen som är kvar med vatten för att öka på luftfuktigheten. När du ställer ut palmen är ett tips att i början ha en fiberduk på som skyddar från allt för stark sol. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.